Waarom koolhydraatarm brood bakken slim is + 3 recepten!

geplaatst in: Afvallen | 0

koolhydraatarm brood bakkenKoolhydraatarm brood bakken is geen slecht idee bij een koolhydraatarm dieet.

Want als Nederlanders zijn we gewend om veel brood te eten en dat ontwen je niet zomaar even.

Daarnaast vinden veel mensen brood ook gewoon lekker en past het bijna overal bij.

Denk maar aan stokbrood, suikerbrood en de gewone boterhammen.

Toch kun je het beter niet eten als je graag wilt afvallen. Er zitten namelijk veel koolhydraten in wat de aanmaak van vet stimuleert.

In dit artikel laat ik je de beste manier zien waarop je koolhydraatarm brood bakken kan.

Lees dus snel verder!

Waarom koolhydraatarm brood bakken zo’n goed idee is

zout handDe hoofdreden dat je gewoon brood moet laten staan is dat het veel koolhydraten bevat.

Maar er zijn meer redenen waarom je normaal brood beter achterwege kan laten:

  • Als je brood eet, eet je vaak meer dan je eigenlijk nodig hebt (je wordt er niet snel vol van)
  • Er zijn veel suikers aan toegevoegd, van het natuurlijke product is niet veel meer over
  • Je krijgt er grote pieken van in je bloedsuikerniveau wat de vetopslag stimuleert
  • Er zitten veel gluten in brood waardoor je moe kan worden en je spijsvertering minder soepel loopt
  • Er zit veel zout in brood waardoor de kans op maagkanker en hersenbloedingen groter is

Als je zelf koolhydraatarm brood bakken gaat, dan heb je van al deze punten nauwelijks last meer.

Persoonlijke Tip:

Wil je graag een EFFECTIEF dieet volgen? 
Dan raad ik je de Afslank Receptenbijbel aan.
Met deze koolhydraatarme recepten val je meerdere kilo’s per week af
en ze zijn makkelijk en snel klaar te maken.” 

Betere ingrediënten bij koolhydraatarm brood bakken

Het koolhydraatarme brood gaat net zo lekker smaken als het brood wat je gewend was, en misschien nog wel lekkerder.

Je kunt namelijk zelf ingrediënten toevoegen die je lekker vind.

Op die manier kun je toch brood blijven eten als je echt niet zonder kan.

Als je zelf koolhydraatarm brood bakken gaat, dan weet je dat je 30% minder koolhydraten eet in vergelijking met gewoon brood. Dat is niet weinig 😉

Dat komt doordat er bij gewoon brood gebruik wordt gemaakt van tarwemeel waarin veel bloemsuikers zitten.

Bij koolhydraatarm brood ga je vooral amandelmeel gebruiken. Hierin zitten minder koolhydraten juist meer eiwitten.

Die laatste zorgen ervoor dat je sneller vol bent en ook langer verzadigd bent.

Daarnaast kun je het nog naar eigen smaak verrijken met bepaalde noten of zaden. Hierdoor krijg je de nodige vetten en vezels binnen waardoor je ook weer beter naar het toilet kan.

Aandachtspunt bij koolhydraatarm brood

Het klinkt natuurlijk fantastisch: Zelf koolhydraatarm brood bakken en daarmee afvallen.

Maar wat je niet moet vergeten is dat er ook beleg op het brood moet komen.

Veel beleg is zoet en zit vol met koolhydraten.

Daarom kun je veel beter kiezen voor vetrijk beleg zoals vlees, vis of kaas. Vaak zitten deze ook nog eens vol met eiwitten, dubbel goed bezig dus!

Het beste kun je altijd de etiketten lezen en deze controleren op het aantal aanwezige koolhydraten in het product.

gezond beleg

Is zelfgebakken koolhydraatarm brood wel lekker?

Dit hangt natuurlijk ook een beetje af van jouw bakkunsten… 🙂

Maar als je een koolhydraatarm brood recept gebruikt wat je hieronder kunt vinden dan ga je het zeker weten lekker vinden.

Het smaakt namelijk bijna het zelfde als gewoon brood.

Je kunt het overigens ook een keer proberen zonder veel moeite, het is namelijk ook gewoon te koop in de winkel (wel een stuk duurder dan gewoon brood, tot wel 50%!).

Maar eerlijk is eerlijk, vaak zijn de dingen die je zelf gebakken hebt veel lekkerder, juist ook omdat ze zo vers zijn.

Verschil met gewoon brood

Als je koolhydraatarm brood bakken gaat, dan zit er net even wat minder ‘bite’ in omdat er geen dikke zaden of pitten in zitten. Dit geldt overigens ook voor het koolhydraatarme brood wat je in de winkel koopt.

Het voelt zachter in de mond.

Toch kun je hier zelf invloed op uitoefenen door bijvoorbeeld eens wat noten toe te voegen.

Dat is een ander groot voordeel van zelf bakken.

Ik heb hieronder verschillende verschillende recepten beschreven waarmee je zelf koolhydraatarm brood bakken kan.

Veel plezier met bakken en eet smakelijk!

gebakken brood

Koolhydraatarm brood recept voor Amandelbrood

Dit amandelbrood zal ook een sterke kokossmaak hebben vanwege het kokosmeel en de kokosolie die je er in verwerkt.

Persoonlijk ben ik dol op alles waar kokos in zit!

De benodigde ingrediënten:

  • 290 gram amandelmeel
  • 3 eetlepels kokosmeel
  • 45 gram lijnzaadmeel
  • 2,5 theelepels baksoda
  • 7 grote eieren
  • 90 gram kokosolie
  • 1,5 theelepel honing
  • 1,5 eetlepel appelciderazijn

Stappen om het klaar te maken:

  1. Stel de oven in op 180 graden, dan is hij op temperatuur als het brood er in kan
  2. Doe het baksoda, het lijnzaadmeel, het kokosmeel en het amandelmeel in een grote kom en mix het goed door elkaar
  3. Voeg daarna het azijn, de eieren en de kokosolie toe en mix alles nog eens goed door elkaar zodat een gelijkmatig deeg ontstaat
  4. Pak nu een ovenschaal waar alles in past en doe het deeg er in
  5. Doe de ovenschaal in de oven en zet de timer op 30 minuten
  6. Haal het brood uit de oven en proef even hoe het is geworden (kan nog wel heet zijn!)

Zorg er voor dat je alles van tevoren klaar hebt staan in de juiste hoeveelheden, dan gaat het bereiden een stuk sneller en krijg je ook niet dat het klaar te maken deeg te lang stil staat.

tosti

Koolhydraatarm brood recept voor Tosti’s

In dit koolhydraatarm brood recept wordt gebruik gemaakt van psylliumvezels.

Je kunt dit in bijna iedere grote supermarkt wel krijgen, het is glutenvrij.

Je krijgt 6 broodjes, dus het is aan te raden samen met iemand anders of zelfs met 3 personen te eten 😉

De benodigde ingrediënten:

  • 290 gram amandelmeel
  • 70 gram psylliumvezels
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 4 eetlepels appelciderazijn
  • 4 grote eieren
  • 270 milliliter kokend water

Stappen om het klaar te maken:

  1. Stel de oven in op 180 graden, dan is hij op temperatuur als het brood er in kan
  2. Doe het bakpoeder, de psylliumvezels en het amandelmeel in een grote kom en mix het goed door elkaar
  3. Voeg daarna het azijn en de eieren toe en mix alles nog eens goed door elkaar zodat een gelijkmatig deeg ontstaat
  4. Voeg ook het kokend water toe en mix alles nog eens door elkaar
  5. Maak er 6 broodjes van en leg ze op een bakplaat. Ieder broodje wordt ongeveer 3 keer groter dan je het in de oven doet door het rijzen.
  6. Doe de bakplaat in de oven en zet de timer op 55 minuten
  7. Haal de broodjes uit de oven en snij ze open (wel even ovenhandschoen aandoen, ze zijn erg heet)
  8. Doe er kaas en ham tussen en doe de broodjes nog eens 5 minuten in de oven
  9. Haal het brood uit de oven en genieten maar! (kan nog wel heet zijn!)

Koolhydraatarm brood recept voor Wentelteefjes

Wentelteefjes zijn heerlijk en ze vullen goed (er zit ook havermout in 😉 ).

Ideaal dus als je een wat stevigere trek hebt.

De benodigde ingrediënten:

  • 490 gram amandelmeel
  • 100 gram havermout
  • 45 gram eiwitpoeder
  • 1,5 eetlepel honing
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel baksoda
  • 260 gram yoghurt (Griekse)
  • 9 eetlepels roomboter
  • 6 eieren
  • 9 eetlepels amandelmelk

Stappen om het klaar te maken:

  1. Stel de oven in op 160 graden, dan is hij op temperatuur als het brood er in kan
  2. Doe het bakpoeder, het baksoda, de honing, het eiwitpoeder, de havermout en het amandelmeel in een grote kom en mix het goed door elkaar
  3. Pak nog een kom en doe daar de boter en de yoghurt in en voeg telkens 1 voor 1 een ei toe die je telkens heel goed mengt in de kom
  4. Doe bij de kom van stap 3 de mix van stap 2 en mx alles goed door elkaar.
  5. Voeg daarna ook de amandelmelk toe en mix alles nog eens goed door elkaar
  6. Pak een ovenschaal waar het deeg in past en vet hem goed in
  7. Doe de ovenschaal in de oven en zet de timer op 45 minuten

De binnenkant moet goed gaar zijn als de tijd in de oven om is.

Dit kun je controleren door met een mes in het brood te prikken. Als er niets aan het mes blijft kleven is hij goed gaar en klaar.

Nog veel meer overheerlijke recepten

Ik hoop dat je zin hebt gekregen om aan de slag te gaan met koolhydraatarm brood bakken.

Daarnaast kan ik me voorstellen dat je helemaal niet zo van ingewikkelde recepten houdt. Je koopt je brood wel gewoon in de winkel…

Gelijk heb je!

Maar je kunt echt niet alleen maar brood eten, dus je zult wel iets moeten hebben voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Ook tussendoortjes zijn zo nu en dan erg welkom…

Dergelijke makkelijke koolhydraatarme recepten kun je vinden in de Afslank Receptenbijbel.

Je weet dan zeker dat je gezond eet en gaat afvallen.

Je krijgt er ook direct boodschappenlijstjes bij zodat het heel makkelijk wordt om dit klaar te maken.

Een kind kan de was doen!

CTA Afslank receptenbijbel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *