Waarom een vetvrij dieet ongezond is + alternatief

geplaatst in: Afvallen | 0

vetvrij dieetVeel mensen zijn er van overtuigd dat ze minder vet moeten eten om af te vallen en willen daarom een vetvrij dieet volgen.

Als je verder niet veel van eten weet, dan kan het aannemelijk klinken, maar dat is het niet.

Amerika is hier een goed voorbeeld van. Vanaf de jaren ’70 worden daar veel minder vetten gegeten en toch worden de mensen er steeds dikker.

Er wordt nog wel eens gezegd dat je door het eten van vet sneller een hartaanval krijgt of dat vet er voor zorgt dat je bloedvaten verstopt raken, maar ook dat is niet waar.

Ontdek in dit artikel waarom vetten erg gezond zijn en waarom een vetvrij dieet niet de oplossing is om overtollige kilo’s kwijt te raken.

Hoe werkt een vetvrij dieet?

Een vetvrij dieet is ene dieet waarbij je nagenoeg geen vetten probeert te eten.

Ieder lichaam heeft calorieën nodig om energie uit te kunnen halen en bij een normaal eetpatroon haal je ongeveer dertig procent hiervan uit vet.

Als je een vetvrij dieet volgt, haal je nog maar rond de tien procent van je benodigde calorieën op een dag uit vetten.

Veel van de vetvrije diëten vallen ook onder crash diëten, voorbeelden hiervan zijn:

 • Soepdieet
 • Bikini dieet
 • 3 dagen dieet
 • Ziekenhuis dieet
 • Ornisch dieet
 • Yoghurt dieet

Deze vetvrije diëten kwamen op de markt in een tijd toen men er nog van overtuigd was dat vetten de oorzaak waren van te veel gewicht.

Ook klachten als een te hoog gehalte van het cholesterol en ziekten aan het hart en de bloedvaten werden aan een overschot van vetinname toegeschreven.

Geen wonder dat je dan met een vetvrij dieet op de proppen komt.

Maar de onderzoeken naar voedingsmiddelen staan gelukkig ook niet stil. Vele producten die vetten bevatten zijn helemaal nog niet zo slecht als eerst werd gedacht.

Sterker nog, de hoeveelheid vetten die we eten is afgenomen, maar het probleem van overgewicht en ziekten aan het hart en de bloedvaten is alleen maar groter geworden.

Waarom is vet wél gezond?

vet gezondDe gedachte dat vet een dikmaker is, is niet zomaar verdwenen met een paar onderzoeken.

Het duurt daarom ook wel even voordat iedereen hiervan overtuigd is. Als je als medische wetenschapper altijd hebt beweerd dat vet slecht is, ga je niet zomaar toegeven dat je al die jaren fout zat.

Want als je kijkt naar de uitslagen van de onderzoeken dan wordt aangegeven dat vetten wél gezond zijn. Je lichaam kan eigenlijk niet zonder de voedingsstoffen die er in zitten.

Het blijft een feit dat vet het cholesterolgehalte verhoogd. Maar ook daarin moet een nuance aangebracht worden tussen het ongezonde LDL-cholesterol en het gezonde HDL-cholesterol.

Het gehalte van beide soorten wordt door vetten verhoogd waardoor er een goed evenwicht is.

Bij een vetvrij dieet krijg je het goede cholesterol niet meer binnen waardoor het percentage ongezonde LDL-cholesterol dat aanwezig is, stijgt.

Stoppen met het eten van vet kan daardoor de kans verhogen op:

 • Aders die dichtslibben
 • De afvoer van bloed dat moeilijker gaat
 • Hartaandoeningen

Wat de echte dikmakers zijn

Als je verder kijkt naar de echte oorzaak van te zwaar zijn, dan maken vetten daar maar een heel klein deel van uit.

De grootste boosdoeners zijn koolhydraten en suikers. Er is een onderzoek geweest waarbij de ene groep een suikerarm dieet volgde en de andere groep een vetvrij dieet.

De suikerarme groep was twee keer zo veel afgevallen als de vetarme groep…

Als je wilt afvallen is het dus niet het belangrijkste om op de vetten te letten, maar om op de koolhydraten en suikers te letten.

Wat vetten voor je lichaam betekenen

Er zijn verschillende redenen waarom je lichaam niet zonder vetten kan en waarom een vetvrij dieet dus niet de beste oplossing is om af te vallen.

Dit doet vet met je lichaam:

 • Het zorgt er voor dat lichaamsdelen beter beschermd zijn
 • Je lichaam haalt veel energie uit vetten. Je lichaam kan deze energie opslaan, en er ieder moment gebruik van maken
 • De voedingsstoffen die in vetten zitten zorgen er voor dat lichaamscellen worden aangemaakt
 • Er zit vitamine A, D, E en K in vet welke er voor zorgen dat je lichaam goed zijn werk kan doen
 • Als je vetten eet, dan heb je je minder snel weer trek

De hierboven genoemde vitaminen die in vetten zitten onderhouden je lichaamscellen (A), houden je tanen en botten gezond (D), zorgen voor de stofwisseling in je cellen (E) en hoe je bloed is samengesteld, zoals de juiste hoeveelheid cholesterol (K).

Dit zijn natuurlijk onmisbare vitaminen welke je met een vetvrij dieet nog maar nauwelijks binnen zou krijgen.

Het verschil tussen gezonde en ongezonde vetten

ongezond vetEen vetvrij dieet mag dan misschien niet zo’n goed idee zijn, het is wel belangrijk dat je het verschil kent tussen vetten die gezond zijn en vetten die je beter niet kunt eten.

Soms kom je de stelregel tegen dat je verzadigde vetten moet laten staan, en dat je onverzadigde vetten prima kunt eten als je wilt afvallen.

Misschien is dit een een goede eerste hoofdregel, maar als je verder inzoomt dan ontdek je dat daar ook nog wel wat op aan te merken is.

Als je producten eet waar omega 3 vetzuren (alfalinoleenzuur) in zitten, dan zit je sowieso goed. Deze gezonde vetten kun je bijvoorbeeld vinden in

Als je kijkt naar vetzuren van omega 6 (linolzuur), dan hangt het er van af of het gezond is of niet. Dit heeft er mee te maken of de producten waar de vetzuren vandaan komen ook te veel aangepast zijn.

Zo wordt gezegd dat de omega 6 in zonnebloemolie, soja en maïs niet goed zijn. Wat wel weer gezond is zijn de omega 6 vetzuren uit hennepzaad olie en pompoen olie.

De goede omega 3 en 6 vetzuren zorgen er voor dat je beter kan zien. Ook verbeteren ze de functies van de hersenen en spieren kunnen er beter door groeien.

Daarnaast zorgen deze vetten er voor dat je bloeddruk goed blijft, maar ook dat je bloed gaat stollen als het nodig is. Als laatste wil ik nog noemen dat ze er voor zorgen dat je immuunsysteem op orde blijft.

Omega 3 en 6 vetzuren kan je lichaam niet zelf aanmaken, dus je bent hierbij echt afhankelijk van voedsel waar ze in zitten.

Vetten die echt ongezond zijn

De vetten die je sowieso moet proberen te mijden zijn transvetten. Je vind deze vetten bijvoorbeeld terug in:

 • Bewerkte producten
 • Gefrituurde producten

Transvetten vallen onder de verzadigde vetten. Ze ontstaan in ene proces waarbij plantaardige olie uitgehard word, dit heet ook wel hydrogenatie. Het is ook de reden dat er in de meeste margarine transvetten zitten.

Waar je om moet denken is de oorsprong van het vet wat je eet. Als je die weet, kun je bepalen hoe het vet is ontstaan en uitmaken of het goed voor je lichaam is of niet.

Met onderstaande tabel kun je het verschil goed zien tussen gezonde en ongezonde vetten:

gezonde en ongezonde vetten

Waarom je niet voor een vetvrij dieet moet kiezen

Waarschijnlijk heb je tussen de regels door wel kunnen lezen dat een vetvrij dieet niet de meeste gezonde manier is om af te vallen.

Je lichaam heeft vetten gewoon nodig om goed te kunnen functioneren. Dat vet er juist voor zorgt dat je aankomt is voor het grootste deel achterhaald.

Behalve dat je lichaam niet zonder vetten kan is er een nog een reden waarom je niet zou moeten kiezen voor een vetvrij dieet.

Je hebt kunnen lezen dat onder andere suikers een veel groter probleem zijn als het om overgewicht gaat.

Veel toegevoegde suikers

Als je kijkt naar wat je wel mag eten tijdens een vetarm of vetvrij dieet, dan blijkt dat er veel suikers in zitten om er voor te zorgen dat deze producten nog steeds lekker zijn om te eten.

Fructose is een veelgebruikte zoetstof in deze producten, en daarvan kun je wel zeggend dat het één van de slechtste suikers is die je kan vinden in voedsel dat bewerkt is.

Vetvrij voedsel en een vetvrij dieet mogen dus mooi klinken en lijken, maar punt bij paaltje zal het meer kwaad aan je lichaam doen dan goed.

Als je een vergelijkbaar dieet wil doen als een vetvrij dieet, dan kun je nog denken aan een dieet waarin je geen transvetten mag eten.

Ook een dieet waarbij je geen suikers mag eten zijn een goede vervanger van het vetvrije dieet.

Het nadeel van dergelijke diëten is dat je er wel mee afvalt, maar er op de lange termijn niet veel aan zult hebben. Je leert namelijk niet gewoon gezond te eten, en dat is voor blijvend afvallen toch wel een vereiste.

Welk soort dieet je veel beter kan volgen

Als je dan niet voor een vetvrij dieet of een crash dieet moet gaan, welke opties blijven er dan nog over?

Je zou voor een koolhydraatarm dieet of een eiwit dieet kunnen gaan als je snel maar verantwoord resultaat wilt zien.

Het beste is echter om er voor te zorgen dat je blijvend afvalt en gezond leeft en daarbij is het van belang dat je niet voor een tijdelijke verandering in je eetpatroon gaat.

Er is maar één manier om deze verandering in je manier van leven door te voeren. Dat is door eetgewoonten te zoeken die bij je passen.

En dat is ook direct de manier om het afvallen leuk te maken en vol te houden.

afvallen leuk

Hoe je afvallen tot een succes maakt

Dit zijn punten die er voor zorgen dat afvallen niet met een jojo-effect gepaard gaat:

 • Het eten moet lekker én makkelijk klaar te maken zijn
 • De recepten hiervoor moeten binnen handbereik en duidelijk op te volgen zijn
 • Ook moet je antwoorden op vragen kunnen krijgen die je tijdens het afvallen bezig houden

Als dit ook punten zijn die jij ook zoekt om succesvol af te vallen, dan is het goed om eens naar de Afslank Receptenbijbel te kijken.

Wat is de Afslank Receptenbijbel?

Hierin staan niet alleen heel veel lekkere en gezonde recepten, het staat ook vol met tips om gezond te leven en te eten.

In feite ga je niet veel anders doen dan je nu doet, want nu eet je ook. Je gaat alleen anders eten, en misschien nog wel lekkerder ook. Daarnaast ga je ontdekken dat afvallen niet moeilijk en stressvol hoeft te zijn.

De recepten die in dit boek staan kun je namelijk net zo goed aan mensen voorzetten die helemaal niet bezig zijn met afvallen.

Ook zij zullen dit lekker vinden!

Daarnaast zorgen de recepten er voor dat je lekkerder in je vel gaat zitten. Dat komt doordat je veel minder bewerkt voedsel zal gaan eten dan je nu doet.

Het mooie is dat je prettig afvallen zelf in de hand hebt. Zet dat dure vetvrije dieet uit je hoofd en kijk wat deze manier van eten je voor goeds te brengen heeft:

CTA Afslank receptenbijbel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *