Zijn koolhydraatarme koekjes wel zo’n goed alternatief? 6 recepten!

geplaatst in: Recepten | 0

koolhydraatarme koekjesIn dit artikel ontdek je hoe je zelf koolhydraatarme koekjes kunt maken.

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, dan weet je dat je geen koek, snoep en taart mag.

Maar natuurlijk is er altijd die behoefte om bij de koffie of thee aan een lekkere knapperige koek te knabbelen.

Vooral als je het altijd gewend was om dit te doen kan het een enorm gemis zijn die het afvallen een stuk minder makkelijk maakt.

Vanaf nu is dit dus verleden tijd. Je mag weer koekjes eten!

Moet je er wel eerst even wat moeite voor doen, maar dat bakken is zo gepiept 😉

Waarom koolhydraatarme koekjes zo’n goed alternatief zijn

De reden dat je wilt afvallen is meestal omdat je bent aangekomen vanwege ‘slechte’ gewoonten.

Van kinds af aan ben je het gewend om koekjes te eten, als je uit school kwam kreeg je altijd een koekje bij de thee of limonade.

Ook worden koekjes vaak gebruikt als opvulmiddel tussendoor. Bijvoorbeeld als je net even honger hebt voor de maaltijd aan.

Vooral als je nog niet zo lang bezig bent met koolhydraatarm eten, kan de drang naar koekjes groot zijn.

Persoonlijke Tip:

Wil je graag een EFFECTIEF dieet volgen? 
Dan raad ik je de Afslank Receptenbijbel aan.
Met deze koolhydraatarme recepten val je meerdere kilo’s per week af
en ze zijn makkelijk en snel klaar te maken.” 

De aantrekkingskracht van koekjes

Dit zijn de hoofdingrediënten van de meeste koekjes die je in de supermarkt kunt vinden:

  • Boter
  • Bloem
  • Suiker

Vooral van dat laatste, suiker, zit er heel veel in.

Juist die suikers (maar ook de bloem) maken koekjes lekker, maar ook enorm verslavend.

Je bloedsuikerspiegel gaat er namelijk door pieken waardoor je even heel veel energie krijgt. Maar daarna daalt die zelfde bloedsuikerspiegel weer heel hard waardoor je de neiging hebt om het weer op te vullen.

Je voelt je er namelijk hongerig en moe door, en je weet dat als je weer een koekje eet, dit snel over zal zijn.

Op die manier kom je in een vicieuze cirkel terecht waar je maar moeilijk uit kan stappen.

chocolade koekjes

Je eigen keuze maken

Gelukkig heb je er voor gekozen om koolhydraatarm te gaan eten en zo zelf te bepalen wat goed voor je lichaam is!

En waarom zou je het jezelf moeilijk maken als het niet hoeft? Je kunt namelijk gewoon van koekjes blijven genieten in de vorm van koolhydraatarme koekjes.

Daarvoor moet je natuurlijk wel even de armen uit de mouwen steken, want ze komen niet zomaar uit de oven tevoorschijn.

Voedingswaarden van de ingrediënten

Zojuist gaf ik al aan dat er twee ingrediënten zijn die de koekjes uit de supermarkt ongezond maken: Suiker en bloem.

Andere vervangers voor dergelijke koekjes kunnen zelfrijzend bakmeel of tarwemeel zijn. Ook beide niet erg gezond om mee af te vallen.

Wat je het best kan doen is dit soort meel vervangen door meel dat gemaakt is van noten en zaden, zoals amandelmeel.

Als je amandelmeel vergelijk met bloem (beide 100 gram) krijg je de volgende voedingswaarden:

Koolhydraten

  • Amandelmeel: 15
  • Bloem: 70

Eiwitten

  • Amandelmeel: 22
  • Bloem: 11

Vetten

  • Amandelmeel: 52
  • Bloem: 2

Zoals je kan zien zitten er in amandelmeel veel meer eiwitten, maar zitten er veel minder koolhydraten in als je het vergelijkt met bloem.

Juist de eiwitten en ook de vele malen grotere hoeveelheden vetten zorgen er voor dat je langer een vol gevoel hebt en dus minder snel de drang hebt om weer wat te gaan eten.

Je hoeft niet bang te zijn voor de vele malen grotere hoeveelheid aan vetten.

Dit zijn hele gezonde vetten en daar komt bij dat je juist dik wordt van een teveel aan koolhydraten.

Hoe je de suikers vervangt

suikersDe suikers die in de koekjes uit de supermarkt zitten kun je ook vervangen door een minder schadelijke variant: zoetstof.

Zelf heb ik een keer iets gegeten waar te veel zoetstof in zat en dat is echt niet lekker.

Hou je dus aan de aangegeven hoeveelheden, het wordt niet lekkerder al je er meer van in doet!

Een natuurlijke zoetstof is Stevia.

Dit groeit in de vorm van de steviaplant en smaakt erg zoet, maar er zit geen suiker in, geen koolhydraten en geen calorieën.

Je moet er alleen wel om denken dat je de juiste stevia koopt, want er zijn er ook in omloop waar maar een beetje van de natuurlijke plant in zit. Deze zijn dan aangevuld met gewone suikers.

Eén van de goede soorten stevia is die van Greensweet.

5 Recepten voor koolhydraatarme koekjes bakken

Hieronder vind je verschillende recepten voor koolhydraatarme koekjes.

Persoonlijk vind ik ze allemaal lekker, maar ik ben van nature ook een enorme zoetekauw.

Je kunt er de variant uit kiezen die je het meest aanspreekt en daar als eerste mee aan de slag gaan. Gewoon uitproberen of het lekker is, is de beste manier om te starten!

1. Koolhydraatarme Amandelkoekjes

Het leuke van koolhydraatarme koekjes bakken is dat je wel gebruik mag maken van roomboter.

En bij de combinatie van koekjes en roomboter denk ik al snel aan knapperige amandelkoekjes 😉

amandelkoekjesDit zijn de benodigde ingrediënten:

  • 190 gr amandelemeel
  • 150 gr roomboter
  • 2 kleine eieren
  • 1,5 theelepel vanille extract
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 3 theelepels zoetstof
  • Bakje met amandelen of amandelschilfers

Zo maak je de amandelkoekjes klaar:

  1. Doe de roomboter, 90 gr amandelmeel, de zoetstof, de eieren, het bakpoeder en het vanille extract in een kom en meng dit flink met elkaar
  2. Tijdens het mengen doe je steeds een beetje van de rest van het amandelmeel er bij totdat alles er in vermengd is.
  3. Doe nu een aluminiumfolie over de kom en zet het voor 60 minuten apart
  4. Laat de oven voorverwarmen op 180 graden
  5. Het deeg wat nu ontstaan is kun je gebruiken om zo’n 36 ballen van te maken die je op een ovenplaat verdeelt
  6. Duw de balletjes lichtjes in zodat ze een beetje platte worden en leg op elk koekje een amandel of wat amandelschilfers
  7. Doe de koekjes nu voor 10 tot 12 minuten in de oven

2. Koolhydraatarme Koffiekoeken

Dit zijn van die koeken waarvan je alleen maar kon dromen dat je ze tijdens het afvallen mocht blijven eten.

Dromen zijn dus niet altijd bedrog!

Het enige nadeel is dat je er in totaal best lang mee bezig bent om ze klaar te maken. Er zitten een aantal momenten in dat je het deeg even moet weg zetten.

koffiekoekDit zijn de benodigde ingrediënten:

  • 600 gram amandelmeel
  • 225 milliliter kokosmelk
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 1,5 theelepel gist
  • 3 druppels stevia
  • 3 eieren
  • 75 gram boter
  • Handje rozijnen

Zo maak je de koffiekoeken klaar:

  1. Smelt eerst de boter in een pannetje
  2. Pak een kom en meng daarin het bakpoeder, de gist, stevia en het amandelmeel flink met elkaar
  3. Onder het mengen voeg je de kokosmelk, de gesmolten boter en de eieren toe en maak je er een mooi egaal deeg van
  4. Blijf daarna nog een kwartier doorkneden
  5. Pak een kom, doe het deeg er in en doe over de kom een natte doek. Zet dit weg totdat het deeg gerezen is tot minimaal 2 keer zo groot
  6. Doe het gerezen deeg 15 minuten in de koelkast en kneed het daarna nog even goed door elkaar
  7. Verdeel het deeg in even grote stukken waar je mooie dikke worsten van rolt
  8. Maak van de worstel rolletjes, net als een opgerolde dropveter
  9. Doe er naar eigen inzicht nog rozijnen overheen die je vastplakt met gesmolten boter
  10. Leg de koffiekoeken op een ovenplaat, doe er een doek overheen en leg ze voor en half uurtje weg
  11. Verwarm de oven voor op 175 graden
  12. Doe de koeken voor een kwartier in de oven.

3. Koolhydraatarme Kokosmakronen

Dit zijn koolhydraatarme koekjes die ik zelf ook vaak eet.

Waarschijnlijk omdat je er niet veel ingrediënten voor nodig hebt en ze in een handomdraai gemaakt zijn.

kokosmakronenDit zijn de benodigde ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 90 gram gemalen kokos
  • 2 eetlepels honing

Zo maak je de kokosmakronen klaar:

  1. Laat de oven voorverwarmen op 175 graden
  2. Van de eieren heb je alleen het witte eiwit nodig, de gele dooier dus niet. ‘Splits’ dus de eieren*
  3. Pak een kom en doe daar het eiwit en de honing in. Klop dit goed door elkaar totdat een luchtig geheel ontstaat
  4. Voeg de gemalen kokos toe en meng dit er rustig doorheen
  5. Pak een bakplaat en maak van het mengsel ongeveer 8 bolletjes die je over de plaat verdeelt
  6. De de kokosmakronen nu voor 15 minuten in de oven

*Een ei splitsen doe je door de eierschaal in het midden te breken en de eidooier van de ene eischaal in de andere over te gieten. Herhaal dit een paar keer en doe dit wel boven een kom 😉

Tijdens het overgieten zal het eiwit in de kom druipen. Er mag geen eigeel in het eiwit in de kom komen, anders worden de makronen nooit zo lekker luchtig.

4. Koolhydraatarme Pecankoekjes

Dit zijn van die koekjes die lekker knapperig worden en perfect bij een kopje thee passen.

pecannotenDit zijn de benodigde ingrediënten:

  • 25 gram kokosmeel
  • 75 gram amandelmeel
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 15 gram kokosolie
  • 1 kleine banaan
  • 120 gram pecannoten
  • 2 kleine eieren

Zo maak je de pecankoekjes klaar:

  1. Laat de oven voorverwarmen op 175 graden
  2. Pak een kom en doe daarin het kaneel, het kokosmeel, en het kaneel
  3. Laat de kokosolie in een pannetje smelten en doe het ei er bij in. Meng het door elkaar
  4. Doe het mengsel van stap 3 bij de kom van stap 2 in en voeg ook de banaan toe nadat je die geprakt hebt
  5. Maak een deeg van het geheel door het goed door elkaar te kneden
  6. Maak van de pecannoten kleine stukjes met een mes en kneed die ook door het deeg
  7. Maak van het deeg ongeveer 6 of 7 ballen
  8. Pak ene bakplaat, vet deze in met boter en leg de ballen er op en druk ze plat
  9. Doe de pecankoekjes voor ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven

5. Koolhydraatarme Courgettekoekjes

Courgettekoekjes? Ja koolhydraatarme koekjes van courgettes.

De courgette is een product wat in veel koolhydraatarme recepten wordt gebruikt. Zo kun je het gebruiken als vervanger voor pasta’s maar dus ook gebruiken voor koekjes!

Dit zijn de benodigde ingrediënten:

  • 0,5 courgette
  • 50 gram ricotta
  • 2 eetlepels amandelmeel
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Beetje peper

Zo maak je de courgettekoekjes klaar:

  1. Haal de schil van de courgette en rasp wat je overhoud op een snijplank
  2. Verdeel de geraspte courgette over de snijplank en dep het droog met keukenpapier of wc-papier
  3. Pak een kom en meng daarin de ricotta, amandelmeel, knoflookpoeder en naar smaak een beetje peper goed door elkaar en meng ook de courgetterasp er doorheen
  4. Pak een koekenpan en doe er de olijfolie in en bak daarin de koekjes aan beide zijden mooi bruin

6. Koolhydraatarme Walnotenkoekjes

Walnoten is een heerlijke notensoort met gezonde vetten.

Een goede reden dus om in koolhydraatarme koekjes te verwerken 😉

walnotenkoekjesDit zijn de benodigde ingrediënten:

  • 150 gram walnoten
  • 1,5 banaan
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • 190 gram havermout
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1,5 eetlepel gemalen kokos
  • 1,5 theelepel kaneel

Zo maak je de walnotenkoekjes klaar:

  1. Laat de oven voorverwarmen op 200 graden
  2. Prak de bananen tot een smeuïg geheel en hak de walnoten in stukken (hoeft niet klein)
  3. Pak een kom en meng daarin alle ingrediënten maar ZONDER de walnoten door elkaar
  4. Voeg nu de geprakte banaan toe en kneed het tot een deeg
  5. Draai van het deeg ongeveer 15 balletjes, leg ze op een ovenplaat en druk ze plat
  6. Doe de walnotenkoekjes nu voor ongeveer 15 minuten in de oven

Nog veel meer overheerlijke koolhydraatarme recepten

Loopt het water je al in de mond bij het lezen van deze recepten?

Denk dan eens na over de Afslank Receptenbijbel.

Hierin vind je nog veel meer recepten voor tussendoortjes, maar ook koolhydraatarme ontbijtjes, lunches en diners.

Compleet met boodschappenlijstjes maakt dit een handboek waar je je letterlijk gezond van eet.

Een betere manier van afvallen bestaat er wat mij betreft niet!

CTA Afslank receptenbijbel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *