Een overheerlijk koolhydraatarme bloemkoolsoep recept – Afslankgeheim!

geplaatst in: Recepten | 0

Allerlei ingrediënten voor een koolhydraatarme bloemkoolsoepWil je een keer koolhydraatarme bloemkoolsoep proberen?

Dat is een goed idee, want ook als je niet zo van bloemkool houdt, is dit recept toch voor jou geschikt.

De andere ingrediënten maken de soep namelijk extra lekker zodat je de smaak positief beïnvloed.

Op die manier heb je wel de gezonde voordelen van bloemkool maar niet de nadelen.

Ik ga je in dit artikel niet alleen een recept geven met veel variaties daarop, maar ook hoe je zo veel mogelijk van deze soep profiteert.

Als je dus alles over koolhydraatarme bloemkoolsoep wilt weten, hoef je alleen maar verder te lezen 😉

De voordelen van koolhydraatarme bloemkoolsoep

Vooral in het onderstaande recept is het grootste voordeel dat je het snel klaar kan maken.

Natuurlijk is het zo dat hoe meer ingrediënten je er in stopt, hoe ingewikkelder het wordt.

Maar de ingrediënten die ik je geef zijn maar een paar, terwijl ze toch goed vullen en lekker zijn.

Maar geloof mij nou niet op mijn blauwe ogen, probeer het recept gewoon!

Daarnaast kan je ook zelf varianten maken op de bloemkoolsoep waardoor het een goede basis is om je eigen voorkeuren mee te ontwikkelen.

Ik nodig je van harte uit om ook zelf met ingrediënten te experimenteren, daar leer je het meeste van binnen het koolhydraatarm dieet.

Persoonlijke Tip:

Wil je graag een EFFECTIEF dieet volgen? 
Dan raad ik je de Afslank Receptenbijbel aan.
Met deze koolhydraatarme recepten val je meerdere kilo’s per week af
en ze zijn makkelijk en snel klaar te maken.” 

Bloemkoolsoep is erg gezond

Voor bloemkool hoef je niet in een bepaald seizoen te zitten, je kan het eigenlijk altijd wel eten.

Er worden naast bloemkoolsoep ook vele andere gerechten mee gemaakt en dat is niet voor niets, want bloemkool is ronduit gezond.

Dit zit er allemaal in bloemkool:

  • Veel vitamine C
  • Vitamine K
  • Vitamine B6
  • Vitamine B11 (foliumzuur)
  • Heel veel vezels
  • Calcium
  • Sulforafaan

Uitwerking van stoffen in bloemkool

Dit laatste stofje (sulforafaan) gaan je nieren beter van functioneren en je bloeddruk komt op een beter niveau.

Alle andere vitaminen en mineralen zorgen onder andere voor een goede stoelgang, een betere spijsvertering en sterke botten.

Eigenlijk zou je gek zijn als je géén bloemkool zou eten…

Een bloemkool die voor een pan ligt

De benodigde ingrediënten voor de bloemkoolsoep

Om deze makkelijke koolhydraatarme bloemkoolsoep klaar te maken heb je niet veel ingrediënten nodig.

Het is voor 6 porties, tenzij je er een maaltijd soep van maakt, dan eet je er vaak wat meer van per portie.

Sterker nog, het kan zomaar zijn dat je de meeste producten sowieso al in huis hebt liggen en direct aan de slag kan.

Dit is wat je aan ingrediënten nodig hebt:

  • 1 grote bloemkool
  • 1 ui
  • 3 kippenbouillonblokjes
  • Kokosolie
  • Peterselie
  • Tijm
  • Laurier
  • Peper en zout

We gaan van de peterselie, tijm en laurier een zogenaamd kruidentuiltje maken.

Misschien is het handig om dit van tevoren al te doen, je moet gewoon wat van elk kruid nemen en dit samenbinden met een touwtje.

Het koolhydraatarme bloemkoolsoep recept klaarmaken

Je zult zien dat je in een handomdraai dit koolhydraatarme bloemkoolsoep recept hebt klaargemaakt.

Vooral als je het kruidentuiltje hebt klaarliggen is het zo gepiept.

Zowel de bloemkool als de ui is makkelijk te snijden.

Dit zijn de stappen die je moet zetten voor een heerlijke soep:

  1. Maak de bloemkool goed schoon met water en snij hem in kleine roosjes
  2. Snij ook de ui in klein stukjes (spoel hem even af met water als je de buitenste schil er af hebt, dan traan je minder snel)
  3. Pak een grote soeppan en fruit hierin de ui met wat kokosolie
  4. Voeg de bloemkool toe samen met 1,5 liter water en de bouillonblokjes
  5. Voeg ook het kruidentuiltje toe samen met wat zout en peper naar eigen smaak
  6. Breng de soep aan de kook en laat het dan zacht doorkoken voor ongeveer 20 minuten
  7. Hierna kan je het kruidentuiltje verwijderen en de soep serveren

Bloemkoolsoep wat meer vullen?

Mocht je de bloemkoolsoep nog wat ‘saai’ vinden, dan kan je eventueel wat room toevoegen bij het serveren.

Ongezoete room mag je namelijk gewoon eten binnen een koolhydraatarm dieet!

Daarnaast kan je de soep aanvullen met gebakken spekreepjes.

Een nadeel hiervan is dat je een extra pan vies hebt, maar dit kan je wel even in de 20 minuten doen dat de soep toch moet koken en trekken.

Het spek zorgt voor meer ‘bite’ in de soep en vanwege de eiwitten heb je minder snel weer trek.

Voedingswaarden koolhydraatarme bloemkoolsoep

Dat bloemkool gezond en veelzijdig is moge nu wel duidelijk zijn.

Maar welke voedingswaarden zitten er eigenlijk in deze koolhydraatarme bloemkoolsoep?

Hier komen ze:

  • 6,3 gram koolhydraten
  • 4 gram eiwitten
  • 73 calorieën
  • 2,7 gram vetten

Hoe maak je ‘gewone’ bloemkoolsoep koolhydraatarm?

Misschien weet of heb je zelf ook nog een bloemkoolsoep recept maar weet je niet of je deze kan eten.

Je kan iedere bloemkoolsoep koolhydraatarm maken door er geen pasta’s of vermicelli doorheen te doen.

Ook aardappels moet je vermijden welke vaak gebruikt worden als bindmiddel.

Maak dus altijd bloemkoolsoep zonder aardappel.

Daarnaast worden er vaak croutons aan bloemkoolsoep toegevoegd, terwijl je de als koolhydraatarm-fanaat juist wilt vermijden.

Bekijk dus goed voor jezelf per ingrediënt van het bloemkoolsoep recept of het wel binnen je koolhydraatarme eetpatroon past.

Een bord vol met allerlei soepgroenten

Variaties op koolhydraatarme bloemkoolsoep

Naast bovenstaand koolhydraatarme bloemkoolsoep recept zijn er nog veel meer variaties mogelijk.

Misschien kan je uit onderstaande lijst nog inspiratie halen om het zo helemaal naar je eigen smaak te maken:

  • Koolhydraatarme bloemkoolsoep met kerrie
  • Koolhydraatarme bloemkoolsoep met broccoli
  • Koolhydraatarme bloemkoolsoep met spekjes
  • Koolhydraatarme bloemkoolsoep met courgette
  • Koolhydraatarme bloemkoolsoep met kaas

Bloemkoolsoep bewaren

Ik kan me voorstellen dat je misschien niet in één keer 6 porties gaat opeten, tenzij je met meerdere personen bent.

Hoe dan ook, als je over hebt kan je dit makkelijk een week in de koelkast bewaren zodat je er meerdere dagen van kan eten.

als je het invriest, kan je het zelfs tot 3 maanden bewaren.

Makkelijk voor als je een keer geen zin in koken hebt.

Of als je gewoon trek hebt en niet naar iets ongezonds maar wél iets lekkers wilt grijpen. In de magnetron is het zo ontdooit.

Bloemkool bewaren

Als je nog bloemkool over hebt na het maken van de bloemkoolsoep, dan kan je dit prima bewaren.

Sommige bloemkolen zijn nou eenmaal supergroot.

Als je het wilt bewaren, laat dan het loof (de bladeren) gewoon zitten. Die beschermen de bloemkool tegen uitdrogen en ze blijven er langer houdbaar door.

Doe er verder doorzichtige folie omheen en leg hem in de koelkast.

Van bloemkool kan je heerlijke bloemkoolrijst maken, een favoriet van mij!

Nog veel meer koolhydraatarme recepten

Zelf kwam ik op een punt dat ik het gevoel had maar een beetje ‘aan te modderen’ met mijn koolhydraatarme eetpatroon.

Misschien herken jij je daar wel in.

Zoek dan gewoon gewoon wat hulp van iemand die er veel verstand van heeft.

Dit hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn, er zijn genoeg goede boeken over te vinden.

De Afslank Receptenbijbel is zo’n boek.

Naast de vele recepten krijg je ook handvatten waarom het ene wel werkt en het andere niet.

Ik kan dit boek van harte aanraden, er zijn al erg veel mensen die koolhydraatarm willen eten mee afgevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *