Gaan zuivel en Paleo samen? Of is het echt verboden?

geplaatst in: Afvallen | 0

zuivel en paleoVoor veel mensen is zuivel een belangrijke voedingsbron in hun eetpatroon. Maar hoe zit het met zuivel en Paleo?

Mag je echt helemaal geen zuivel meer nuttigen als je aan Paleo doet?

Want als je kijkt naar de lijst met voedingsproducten die je mag eten als je het Paleo dieet wilt volgen, dan staan hier geen zuivelproducten tussen.

Het antwoord is dan ook kort en krachtig; Bij Paleo hoort geen zuivel.

Er zijn echter een paar uitzonderingen op de regel en dat maakt het net even wat genuanceerder dan je op het eerste gezicht zou denken.

Er is namelijk een zuivelproduct die je wél mag nuttigen als je aan Paleo doet.

Hoe dit precies zit ontdek in je in dit artikel.

Geen zuivel voor de Paleo oermens

Omdat Paleo een manier van eten is die zijn oorsprong haalt uit de oermens, moet er ook op die manier naar zuivel gekeken worden.

Toen de mens nog een jager-verzamelaar was, werden dieren waar wij nu zuivelproducten van nuttigen hiervoor nog helemaal niet gebruikt.

Ze waren er wel, maar ze werden gebruikt voor hun vlees.

Het melken van dieren gebeurde pas later.

Maar waarom past zuivel dan niet binnen Paleo? Het is toch bij uitstek een product uit de natuur?

Zuivel is bewerkt en dat is een no-go

Binnen Paleo eet je geen bewerkt voedsel. Dat is één van de belangrijkste regels die er voor zorgt dat je eigenlijk alleen maar gezond voedsel binnenkrijgt.

Onder bewerkt voedsel vallen onder meer:

  • Graanproducten
  • Bonen
  • Suiker
  • Bewerkte olie

Dit is allemaal erg slecht voor je lichaam en voegt niets toe is de gedachte.

En daar vallen zuivelproducten ook onder want die zijn immers ook bewerkt. Hierdoor gaan zuivel en Paleo dus niet samen…

Er worden suikers en koolhydraten aan toegevoegd, ze worden gepasteuriseerd en bacteriën worden verwijderd. Dit alles gebeurd om de smaak te verbeteren en de producten langer houdbaar te maken waardoor het beter verkocht kan worden.

Met name de magere varianten ondergaan dergelijke behandelingen. De stoffen die je lichaam ook nodig heeft worden er uitgehaald waaronder ook vetten.

Als je een dieet zoekt waarin je juist wél veel zuivelproducten mag hebben dan kun je kijken bij het eiwitdieet.

Aanwijzing dat zuivel niet goed is voor de mens

Binnen Paleo wordt soms lactose intolerantie aangehaald om aan te geven dat zuivel niet goed is voor het menselijk lichaam.

Er zijn namelijk nogal wat mensen die hier last van hebben.

Het is ook best wel vreemd dat alleen mensen nog melk drinken nadat ze geen borstvoeding meer krijgen. Zoogdieren doen dit niet. Behalve als wij ze een schoteltje melk voorzetten…

Als je lactose intolerantie hebt, dan kun je niet tegen zuivelproducten en krijg je last van je darmen, diarree, krampen en een opgeblazen gevoel. Geen pretje dus.

Zuivelproduct waarbij zuivel en Paleo wél samen gaan

Toch is er een zuivelproduct dat wel binnen Paleo past, en dat is rauwe melk.

Dit is melk waar niets mee gedaan is, het komt zo uit de uier van een koe. Misschien lijkt het je in eerste instantie niet zo lekker, maar wat nou als je het vergelijkt met melk die baby’s direct uit de borst van hun moeder drinken?

Misschien wordt je er daardoor al minder afkerig van.

Je kunt je wel voorstellen dat er in melk dat direct van de koe (of van een moeder) komt, nog boordevol goede voedingsstoffen zit.

Het is bedoelt om een pasgeborene goed van te laten groeien.

Rauwe melk is dus onbewerkt. Als je er tegen kan en geen last hebt van de nadelen die rauwe melk kan hebben dan kun je dit prima gebruiken binnen het Paleo dieet.

Het kan zelfs erg gezond zijn vanwege de samenstelling, met name ook voor de darmen.

koe

Mijn advies voor jou wat betref zuivel en Paleo

Er zullen genoeg Paleo fanatiekelingen een afkeer hebben van wat ik nu ga zeggen.

Maar als jij volgens de richtlijnen van Paleo wil eten, dan is het ook aan jou of je wel of geen zuivel wilt consumeren.

Als je goed uitkijkt dat je niet de zuivelproducten neemt waarin veel suikers en koolhydraten verwerkt zijn, dan kun je best Zuivel eten en drinken binnen Paleo.

Het gaat er om dat jij goed in je vel zit en afvalt.

Het kan overigens wel zijn dat je alsnog last krijgt van bijwerkingen van het Paleo dieet, ook al volg je precies wat je wel en niet mag eten.

Lees hier 9 makkelijke Paleo recepten om direct mee te beginnen >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *