Zelf koolhydraatarme koekjes bakken? Gebruik deze 3 heerlijke recepten:

geplaatst in: Recepten | 0

Koekjes deeg waar al vormpjes uit zijn gesnedenWil je zelf koolhydraatarme koekjes bakken? In dit artikel ga ik je er alles over vertellen.

Er zijn namelijk een paar dingetjes om rekening mee te houden.

Wat je moet zien te voorkomen is dat je straks veel moeite hebt gedaan voor koekjes die nergens naar smaken.

Ook wil je geen koekjes eten die eigenlijk nog veel te veel koolhydraten bevatten.

Wat je wil zijn koekjes waar niemand aan proeft dat ze koolhydraatarm zijn.

Dat er iets ‘mee is’.

Lees snel verder hoe je dit voor elkaar krijgt, ik geef je ook direct een aantal heerlijke koolhydraatarme koekenbakkers recepten!

Noodzaak van zelf koolhydraatarme koekjes bakken

Koekjes zijn heerlijk voor tussendoor, en daar zit natuurlijk ook direct het probleem als je wilt afvallen.

Ze zijn zo makkelijk in je mond te stoppen…

En vooral als je een beetje honger hebt eet je er al snel te veel van.

Niet iedereen kan zich goed inhouden wat dat betreft.

Daar komt nog eens bij dat in de supermarkt er een enorm schap is met heel erg veel verschillende soorten koekjes.

Denk aan krakelingen, kletskoppen, kokosmakronen, Amerikaanse koekjes (met 3 soorten chocolade, hou op!), speculaasjes, gevulde koeken en ga zo maar door.

Persoonlijke Tip:

Wil je graag een EFFECTIEF dieet volgen? 
Dan raad ik je de Afslank Receptenbijbel aan.
Met deze koolhydraatarme recepten val je meerdere kilo’s per week af
en ze zijn makkelijk en snel klaar te maken.” 

De prijzen van ongezonde koekjes zijn schandalig laag

En alsof dat nog niet genoeg is wordt het ook nog eens supergoedkoop aangeboden.

De verleiding is nauwelijks te weerstaan.

Het is dan ook één van de redenen waarom ik niet met een lege maag naar de supermarkt ga.

Dat geeft te veel verleiding om te weerstaan.

Gelukkig is er een oplossing voor, je kan namelijk ook zelf koolhydraatarme koekjes bakken.

De vraag is natuurlijk of dit echt betere koekjes zijn dan die je in de winkel koopt.

Welke ingrediënten zijn dikmakers?

Om dit goed te kunnen beoordelen zullen we op de ingrediënten moeten inzoomen van de koekjes.

Want wat maakt koekjes nou zo ongezond?

Dit zijn veel voorkomende ingrediënten:

  • Boter
  • Bloem
  • Suiker

Met name die laatste is rijkelijk aanwezig, ons lichaam is er verslaafd aan, tenzij je er tegen gaat vechten.

Naast de suiker is ook bloem een oorzaak van overgewicht.

Beide zorgen ze er voor dat je bloedsuikerspiegel gaat pieken, want het zijn snelle koolhydraten.

Hoe het komt dat je er dik van wordt

Er komt dan zoveel energie in je lichaam terecht, dat je lichaam er geen raad mee weet, het kan geen kant op.

Daarom wordt het maar opgeslagen als vet, want het moet toch ergens blijven. En misschien heb je het in de toekomst nog wel eens nodig, voor als je te weinig energie binnen krijgt.

Ja, in tijden van schaarste is dat natuurlijk een goede eigenschap van je lichaam.

Maar hier in Nederland zal er niet snel (nooit?) een moment komen dat je te weinig eten krijgt.

Het zal eerder alleen maar erger worden met de hoeveelheid slechte voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

Om toch in je behoefte van koekjes te voorzien is zelf koolhydraatarme koekjes bakken daarom verstandig.

Goede ingrediënten voor zelf koolhydraatarme koekjes bakken

Zoals eerder genoemd is bloem geen goed product om me af te vallen.

Ook tarwemeel of zelfrijzend bakmeel kan je beter uit de weg gaan.

Vervangers hiervoor kunnen bijvoorbeeld amandelmeel of kokosmeel zijn. Meel wat gemaakt wordt van zaden en noten is in principe altijd beter.

Er zitten nauwelijks koolhydraten in amandelmeel en ook suikers zijn amper aanwezig. Wat er wel overvloedig in zit zijn eiwitten.

Ik zal je het verschil in voedingswaarden laten zien:

Voedingswaarde 100 gram tarwebloem:

  • Koolhydraten: 69,8 gr
  • Eiwitten: 11,4 gr
  • Vetten: 1,5 gr

Voedingswaarde 100 gram amandelmeel:

  • Koolhydraten: 15,5 gr
  • Eiwitten: 21,5 gr
  • Vetten: 51,5  gr

Zoals je ziet zitten er niet alleen veel minder koolhydraten in amandelmeel, maar ook veel meer vetten en eiwitten.

Die laatste twee zorgen er voor dat je minder snel weer trek hebt, je kan er dus langer mee doen.

Ik wil je nog wel een waarschuwing geven

Hoewel het aantal koolhydraten in amandelmeel drastisch minder is, zijn het er nog wel 15,5 gram per 100 gram.

Als je aan het afvallen bent is dit nog steeds aan de hoge kant.

Mijn persoonlijke regel tijdens het afvallen is dat iets pas echt koolhydraatarm is als het minder dan 5 gram koolhydraten bevat per 100 gram.

Een gemiddeld persoon mag tijdens het afvallen maar 50 gram koolhydraten per dag eten om goede resultaten te bereiken.

Koekjes gemaakt van amandelmeel kunnen dan prima, zolang het maar bij de rest van voeding van die dag past!

Twee koekjes die boven op elkaar liggen

3 Recepten voor zelf koolhydraatarme koekjes bakken

Zelf koolhydraatarme koekjes bakken is leuk om te doen, juist ook omdat ze lekker en gezond zijn.

Hieronder vind je een aantal recepten van heerlijke koekjes.

Kies er eentje uit en ga er mee aan de slag, veel plezier!

Recept 1: Koolhydraatarme eierkoeken

Van onderstaand recept kan je 4 eierkoeken maken.

Per eierkoek zitten er dan maar 2 koolhydraten in.

Hou er rekening mee dat door het gebruik van amandelmeel de koolhydraatarme eierkoeken minder lang houdbaar kunnen zijn dan normaal.

De benodigde ingrediënten

  • 80 gr amandelmeel
  • 50 gr roomkaas
  • 2 eetlepels Stevia (zoetstof)
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 halve citroen (biologisch)
  • Zout

Zo maak je de koolhydraatarme eierkoeken klaar

  1. Laat de oven voorverwarmen op 180 graden
  2. Rasp de halve citroen met een fijne rasp (hij moet biologisch zijn omdat je de schil gebruikt en dan moet hij onbespoten zijn)
  3. Doe het ei en de Stevia in een kom en klop het op totdat een luchtig geheel ontstaat
  4. Voeg de rest van de ingrediënten toe (van het zout slechts een snufje) en klop alles goed door elkaar
  5. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel het deeg in 4 eierkoeken
  6. Laat de koeken 15 minuten bakken op 180 graden, ze zijn klaar als ze goudbruin zijn
  7. Voordat ze gegeten kunnen worden moeten ze natuurlijk voldoende afgekoeld zijn

Recept 2: Koolhydraatarme kaneelkoekjes

Met onderstaand recept kan je ongeveer 25 kaneelkoekjes maken.

Dit is afhankelijk van hoe groot je de koekjes uit het gemaakte deeg snijd.

Dit zijn de voedingswaarden per koekje:

  • Koolhydraten: 0,5 gr
  • Calorieën: 42
  • Eiwitten: 1,2 gr
  • Vetten: 3,9  gr

De benodigde ingrediënten

  • 130 gr amandelmeel
  • 2 eetlepels kokosmeel
  • 1 ei
  • 3 eetlepels Stevia (zoetstof)
  • 2 theelepels kaneel
  • 70 gr boter

Zo maak je de koolhydraatarme kaneelkoekjes klaar

  1. Doe het amandelmeel, kokosmeel 40 gr boter, 2 eetlepels Stevia, 1 theelepel kaneel en het ei in een grote kom en meng het goed door elkaar
  2. Het beste kan je eerst een garde gebruiken en daarna verder kneden met je handen
  3. Maak er een bal van, leg deze in de kom en zet de kom voor 30 minuten in de koelkast
  4. Laat de oven voorverwarmen op 180 graden
  5. Pak het deeg uit de koelkast en leg het op een vel bakpapier. Leg daarbovenop nog een vel bakpapier
  6. Rol nu met een deegroller over het bovenste vel bakpapier heen totdat het deeg ongeveer 60 millimeter dik is
  7. Haal nu het bovenste vel bakpapier er af en snijd het deeg in ongeveer 25 koekjes
  8. Doe een vel bakpapier op een bakplaat en leg alle koekjes voorzichtig één voor één op de bakplaat
  9. Smelt het overige boter (30 gr) in een pannetje en voeg daar 1 eetlepel Stevia en 1 theelepel kaneel aan toe
  10. Roer dit goed door elkaar en smeer dit dan met een kwastje op alle koekjes. Alles mag op
  11. Doe de bakplaat in de oven die op 180 graden is voorverwarmd en laat het ongeveer 10 – tot 15 minuten bakken totdat ze goudbruin zijn

Recept 3: Koolhydraatarme kokosballetjes

Het zijn niet echt koekjes deze kokosballetjes, maar ze kunnen wel prima bij de koffie.

Ook voor gewoon tussendoor zijn ze net zo goed inzetbaar als koekjes.

Vandaar dat ik het recept er gewoon bij heb gezet, want ze zijn echt overheerlijk.

Persoonlijk ben ik dol op kokos!

Het leuke is dat je voor dit recept geen oven nodig hebt.

Dit zijn de voedingswaarden per kokosballetje:

  • Koolhydraten: 3 gr
  • Calorieën: 80
  • Eiwitten: 1 gr
  • Vetten: 7  gr

De benodigde ingrediënten

  • 100 gr geraspte kokos
  • 75 gr amandelmeel
  • 30 gr roomboter
  • 3 eetlepels honing
  • Halve citroen
  • Halve limoen

Zo maak je de koolhydraatarme kokosballetjes klaar

  1. Rasp de citroen en limoen met een fijne rasp, ook het sap behouden!
  2. Doe alles rasp en sap samen met 75 gr kokos, het amandelmeel, de roomboter en de honing in een kom en kneed net zo lang totdat alles mooi door elkaar is gehusseld
  3. Draai er zo’n 20 balletjes van en rol deze door de overige 25 gr kokos
  4. Mocht het draaien van de balletjes lastig gaan, laat het deeg dan even een poosje opstijven in de koelkast
  5. De balletjes die je niet opeet kan je het beste in de koelkast bewaren

Nog veel meer koolhydraatarme recepten!

Zelf koolhydraatarme koekjes bakken is natuurlijk ontzettend leuk.

Maar als je daarnaast de maaltijden niet koolhydraatarm klaarmaakt, schiet het nog niets op met afvallen.

Hoe handig is het dan om tientallen recepten te hebben voor het ontbijt, de lunch en het avondeten – en ook voor tussendoortjes?

Je vind al deze heerlijke recepten in de Afslank Receptenbijbel.

Alle recepten zijn koolhydraatarm en zo lekker dat je ze ook de rest van het gezin of je vrienden kan voorzetten.

Ze zullen niet eens merken dat ze extra gezond eten 😉

Mocht je nog vragen hebben over bovenstaande recepten, dan hoor ik dat graag in de reacties hieronder.

Ook vragen over het receptenboek mag je daar stellen, graag zelfs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *