Koolhydraatarme crackers maken in een handomdraai? Gebruik dit recept!

geplaatst in: Recepten | 0

koolhydraatarme crackers makenZelf koolhydraatarme crackers maken is echt super easy!

Je hebt niet veel ingrediënten nodig – je kunt er zelfs wat weglaten als je wilt.

Zelf eet ik al maandenlang koolhydraatarme crackers en ik ben er dol op.

In dit artikel vertel ik je precies hoe je deze crackers maakt en wat ze met je lichaam doen.

Want behalve de lekkere smaak zijn ze ook nog eens heel goed voor je.

Ook is het goed voor je portemonnee, want met zelf maken bespaar je veel geld!

Waarom zou je crackers gaan eten?

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, is brood vaak uitgesloten.

Natuurlijk kun je voor brood met minder koolhydraten gaan, maar ook daar kleven nadelen aan, lees daarover ook het artikel over koolhydraatarm brood.

Als je geen brood meer eet, heb je niets meer waarop je je beleg moet doen en dat is voor veel mensen toch wel wennen.

Denk bijvoorbeeld aan beleg als:

  • Kruidenboter
  • Plakjes vlees
  • (Smeer)kaas
  • Worst
  • Filet Americain

Allemaal superlekker en het past goed in een koolhydraatarm eetpatroon.

Dit soort beleg is toch net even lekkerder als je het ergens op kan smeren, tenminste, dat is wel mijn mening.

zelfgemaakte crackers

Hele goede voedingswaarden

Daarnaast is er nóg een reden om crackers te gaan eten.

Je kunt door middel van crackers namelijk voedingswaarden binnenkrijgen die je minder binnenkrijgt als je koolhydraatarm eet.

Denk aan belangrijke vetten en ook je stoelgang is er mee geholpen.

Deze zitten in de zaden en pitten van het recept van koolhydraatarme crackers verderop in dit artikel.

Variatie in je eetpatroon

Het maken van koolhydraatarme crackers zorgt er ook voor dat je variatie krijgt in wat je eet.

Je kunt de crackers namelijk prima eten bij zowel het ontbijt als de lunch.

Vooral als je net begint met koolhydraatarm eten is het soms best lastig om een nieuwe draai in je eetpatroon te vinden. Je wilt ook niet aldoor hetzelfde eten natuurlijk.

Eieren als ontbijt gaan op den duur ook vervelen, en misschien wil je ook niet iedere ochtend kwark of Griekse yoghurt eten.

Dat laatste heb ik trouwens geen problemen mee!

Maar als je eenmaal kennis hebt gemaakt met crackers zonder koolhydraten, dan kun je echt veel variëren.

belegde crackerJe kan er hele gebakjes van maken door te gaan stapelen:

  • Plakje ham
  • Plakje kaas
  • Komkommer
  • Gekookt of gebakken ei
  • Of een plakje zalm

En nu bedenk ik me ook direct dat dit een prima borrelhapje zou zijn, afhankelijk van hoe je het presenteert.

Lekker experimenteren dus!

Wil je ook andere koolhydraatarme maaltijden kunnen maken? Gebruik dan de Afslank Receptenbijbel

Krijg dit overcomplete receptenboek thuisgestuurd, ontdek er alles over >>

Waarom koolhydraatarme crackers zelf maken?

Er zijn voldoende koolhydraatarme crackers te koop.

Maar als je kijkt naar de prijzen dan schrik je daar toch wel een beetje van.

Voor crackers van Atkins betaal je al snel €2,70.

Atkins is een dieet dat zich helemaal richt op koolhydraatarm eten. Je zou dus zeggen dat dit dan ook wel goede koolhydraatarme crackers zouden moeten zijn.

Niets is minder waar…

Zelf heb ik de regel dat iets écht koolhydraatarm is als het onder de 5 gram koolhydraten per 100 gram bevat.

Hiervoor heb ik uitzonderingen, bijvoorbeeld als iets heel gezond is zoals groente en fruit en zaden en pitten.

Atkins crackers niet echt koolhydraatarm

atkins crackersIn deze Atkins crackers zitten vooral heel veel soorten meel en allerlei middelen om het te laten rijzen, niet-klonteren en te verdikken.

Niet echt bepaald gezonde ingrediënten dus…

Daarnaast bevatten deze Atkin crackers alsnog 35 gram koolhydraten per 100 gram!

Natuurlijk weegt een cracker niet veel, maar het komt ook niet in de buurt van mijn ‘koolhydraatarm regel’.

Het zal daarom wel ‘Atkins verlaagd in koolhydraten crackers’ genoemd worden… De term koolhydraatarm mag het niet dragen!

Dus behalve de prijs is ook het doel van de crackers belangrijk; Eet je er echt koolhydraatarm mee?

Laten we kijken wat er gebeurd als we zelf koolhydraatarme crackers maken gaan!

Crackers zónder koolhydraten zijn het niet!

Het recept voor koolhydraatarme crackers die ik je ga laten zien is niet zónder koolhydraten.

Volgens mij is er maar één recept voor crackers zonder koolhydraten en dat zijn kaascrackers.

In kaas zitten namelijk geen of nauwelijks koolhydraten.

Maar daar moet je van houden en dat zijn niet de crackers waar we het nu over hebben. Misschien later in een artikel 😉

De zelfgemaakte crackers blijven lang houdbaar

Als je de koolhydraatarme crackers op de goede manier maakt, dus met de juiste verhoudingen, dan worden ze lekker knapperig.

Je kunt ze ook in grote getale maken, want als ze goed knapperig zijn betekend dit ook dat ze goed droog zijn.

Droge crackers kunnen op hun beurt weer lang bewaard worden (luchtdicht) tot wel meerdere weken achter elkaar.

Als je dus een oven hebt waar meerdere bakplaten in passen, zou ik dit zeker toepassen.

Heb je maar één keer werk van iets waar je weken plezier van gaat hebben.

Dit is mijn bewaaradvies:

  • Niet in de koelkast bewaren
  • In een luchtdicht bakje of pot
  • Zet ze in het donker
  • Op kamertemperatuur

En dat zonder toevoegingen van houdbaarheidsmiddelen, cool toch?!

Recept voor koolhydraatarme crackers maken

cracker met appelHet mooie van dit koolhydraatarme crackers recept is dat je zelf kan weten wat je er in stopt en wat niet.

Je kunt er zelf mee experimenteren, want het belangrijkste is dat je ‘beslag’ blijft plakken en aan elkaar blijft zitten als je het uit de oven haalt.

Daarnaast is het grote voordeel van zelf koolhydraatarme crackers maken dat je precies weet wat er in zit.

Geen toevoegingen, geen e-nummers waarvan je niet weet wat ze met je lichaam doen.

Gewoon gezond!

Ze worden ook wel koolhydraatarme lijnzaad crackers genoemd omdat er ook lijnzaad in verwerkt is.

Thuis noemen we ze gekscherend ook wel ‘zaadcrackers‘…

Waar je even om moet denken is dat deze crackers veel vocht opnemen als je ze gegeten hebt, het is dus belangrijk er voldoende bij te drinken.

Anders gaan ze juist je darmen ‘stoppen’ in plaats dat je stoelgang er door verbeterd wordt. Tenzij verstopping een verbetering voor je betekend natuurlijk.

Dit is wat je voor de crackers nodig hebt:

  • 70 gram Lijnzaad
  • 20 gram Amandelmeel
  • 70 gram Pompoenpitten
  • 70 gram Zonnebloempitten
  • Beetje zout (een zogenaamd ‘snufje’)
  • +/- 12 eetlepels water (Straks meer over de hoeveelheid)

Zo maak je ze klaar:

  1. Doe álle ingrediënten bij elkaar in een beslagkom en roer ze goed door met 6 eetlepels water
  2. Zet het mengsel ongeveer 20 minuten weg zodat het vocht goed in het mengsel kan trekken
  3. Laat de oven voorverwarmen op 170 graden
  4. Neem de beslagkom met het mengsel en roer het goed door terwijl je nog ongeveer 5 eetlepels water één voor één toevoegd
  5. Hoeveel eetlepels je toevoegt is afhankelijk van hoe goed het mengsel het water heeft opgenomen, het moet niet té papperig worden
  6. Verspreid het mengsel nu over een bakpapier die je op een ovenplaat hebt gelegd en leg er een ander vel bakpapier overheen
  7. Druk het mengsel door het bovenste vel bakpapier heen plat tot een laag van ongeveer 5 millimeter dik ontstaat. Eventueel kun je dit met een deegroller doen
  8. Als er gaten in het mengsel ontstaan moet je deze opvullen met wat mengsel van de randen, probeer de randen zo recht mogelijk te maken
  9. Doe de plaat nu 15 minuten in de oven om de crackers te bakken
  10. Haal de crackers uit de oven en snij ze in de door jouw gewenste grootte. Verschillende groottes voor verschillende gelegenheden is handig!
  11. Keer de crackers allemaal onderste boven en doe ze terug in de (afkoelende) oven zodat ze echt helemaal droog worden

ontbijt crackers

Aandachtspunten bij het bakken

Als je de koolhydraatarme crackers maken gaat moet je er voor zorgen dat ze niet donkerbruin worden.

Hoe donkerder ze worden, hoe bitterder ze smaken.

Als dat het geval is moet je de oventemperatuur verlagen.

Vergeet daarbij niet dat de crackers wel heel droog moeten worden, dus dan moeten ze lánger in de oven blijven liggen.

Als ze niet lang genoeg hebben gedroogd worden ze taai en zijn ze ook minder lang houdbaar omdat ze op den duur slap worden.

Zelf hadden wij pas na een paar keer bakken het voor ons ‘perfecte mengsel’ qua vochtigheid en de juiste manier van bakken.

Variëren met ingrediënten

Tot slot kun je ook nog kiezen voor sesamzaad en andere zaden of pitten weglaten. 

We hadden wel eens dat één van de ingrediënten op was en zijn toen zonder dat ingrediënt gaan bakken. 

Ook toen smaakten de crackers uitstekend! Het belangrijkste is dat het mengsel goed aan elkaar blijft plakken zonder dat het té vochtig wordt. 

Wil je ook andere koolhydraatarme maaltijden kunnen maken? Gebruik dan de Afslank Receptenbijbel. 

Krijg dit overcomplete receptenboek thuisgestuurd, ontdek er alles over >>

Koolhydraten zelfgemaakte koolhydraatarme crackers

Als we kijken naar de ingrediënten van dit koolhydraatarme crackers recept dan komen we op de volgende koolhydraten per ingrediënt:

  • Lijnzaad: 13,5 gram koolhydraten per 100 gram
  • Amandelmeel: 15,5 gram koolhydraten per 100 gram
  • Pompoenpitten: 7,0 gram koolhydraten per 100 gram
  • Zonnebloempitten: 10,5 gram koolhydraten per 100 gram

Koolhydraten per hoeveelheid

Vervolgens kijken we naar de hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten om terug te kunnen rekenen hoeveel koolhydraten dat per ingrediënt is:

  • 70 gram Lijnzaad = 9,45 gram koolhydraten
  • 20 gram Amandelmeel = 3,1 gram koolhydraten
  • 70 gram Pompoenpitten = 4,9 gram koolhydraten
  • 70 gram Zonnebloempitten = 7,35 gram koolhydraten

Koolhydraten per cracker

Als je vervolgens 20 crackers uit deze ingrediënten kunt snijden kom je op de volgende koolhydraten per cracker uit:

  • 1,24 gram koolhydraten per cracker

Overigens is de verdeling bij deze koolhydraatarme crackers 10,78 gram koolhydraten per 100 gram.

Dat is echt een stuk minder als bij de Atkins crackers die ik noemde, maar ze komen eigenlijk nog niet onder mijn eigen ‘koolhydraatarm-regel’ van 5 koolhydraten per 100 gram.

Maar omdat de inhoud zo gezond is en je per cracker weinig koolhydraten binnen krijgt zie ik het bij deze overheerlijke zelfgemaakte koolhydraatarme crackers door de vingers 😉

Nog véél meer koolhydraatarme recepten!

afslank receptenbijbelVond je dit recept interessant en wil je nog meer koolhydraatarm gaan eten?

Dan raad ik je het boek de Afslank Receptenbijbel van harte aan.

Hierin wordt precies uitgelegd en onderbouwd hoe koolhydraatarm eten werkt en daarnaast staan er echt heel veel recepten in.

Dat gaat van ontbijt tot lunch tot diner en tot tussendoortjes. Overcompleet dus.

Ik weet zeker dat je er veel plezier van gaat hebben, want het is een boek wat je gewoon thuisgestuurd krijgt.

Daarnaast zit er ook een niet-goed-geld-terug garantie op, dus je loopt geen enkel risico.

Afslank Receptenbijbel Ontdekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *