Zo bak je een koolhydraatarme cake die wél lekker is!

geplaatst in: Recepten | 0

koolhydraatarme cakeDaar is hij dan, een overheerlijke koolhydraatarme cake.

Het valt niet mee om een dergelijke cake te bakken, hij is al snel te droog en valt dan uit elkaar.

Ook ziet hij er niet altijd zo smakelijk uit als je gewend bent van een koolhydraatrijke cake.

Dit heeft alles te maken met de instelling van je oven en de juiste hoeveelheid van de ingrediënten.

Maar ook bijvoorbeeld het luchtig kloppen van het beslag is hierin essentieel.

In dit artikel ga ik je verschillende recepten van een goedgelukte, overheerlijke koolhydraatarme cake geven, lees dus snel verder!

Waarom een koolhydraatarme cake moeilijk kan zijn

Als je voor de eerste keer een koolhydraatarme cake gaat bakken, kun je zomaar voor een teleurstelling komen te staan.

Al met al sta je al snel een uurtje in de keuken en dan moet hij ook nog een minuut of 45 in de oven.

Dit is wat er vaak de eerste keer gebeurd:

  • Hij heeft een beetje een vies kleurtje, dat had je niet verwacht
  • Hij rijzen is niet goed gegaan, hij is veel kleiner geworden
  • Er zit helemaal geen zoetigheid en amper smaak aan
  • Hij is heel dicht en helemaal niet luchtig
  • Hij valt uit elkaar als je hem in stukjes snijd

Dit komt doordat het bereiden van het beslag best wel nauw steekt.

Niet iedere oven die ingesteld wordt op 175 graden is ook daadwerkelijk 175 graden. Niet iedereen haalt de cake er direct uit als het wekkertje is gegaan waardoor de koolhydraatarme cake nog (een behoorlijke tijd) nagaart.

bakplaat cake

Luchtig kloppen

Daarnaast is het met deze cake van belang dat je het beslag goed luchtig klopt. Ja, dit kost even wat inspanning, maar dan heb je ook wat.

Sommigen vinden dat te veel moeite en hebben halverwege al het idee dat ze heel erg hun best hebben gedaan.

Bereid je dus voor op een tegenslag de eerste keer, tenzij je de tips die ik je ga geven ook echt toepast…

Het voordeel van fouten maken is wel dat je dan weet wat je de volgende keer anders of beter moet doen.

Zie het als een investering in de toekomst, zonder de eerste keer kan er geen perfecte cake op tafel komen.

En ik kan je verzekeren dat als je die eenmaal hebt kunnen maken, je superblij bent. Hij smaakt dan namelijk voortreffelijk.

Leren variëren

Een ander voordeel; Als je eenmaal weet hoe je een goede koolhydraatarme cake kunt bakken, dan kun je eindeloos gaan variëren met smaken en ingrediënten:

  • Verschillende soorten fruit
  • Citroen
  • Chocolade
  • Noten

Om maar eens wat te noemen 😉

Daarnaast kun je het beslag ook in andere vormen gieten, bijvoorbeeld als cupcake. Daar kan bijvoorbeeld weer slagroom bovenop.

Lekker!

Koolhydraatarme cake met appel en noten

cake notenDe appel en noten in deze cake kun je natuurlijk naar eigen smaak toevoegen of juist weglaten.

Ook kun je kiezen voor andere ingrediënten het geheel meer smaak te geven.

Waar je telkens om moet denken als je andere ingrediënten gebruikt is:

  • Dat het niet te droog of juist te nat wordt
  • Dat je niet te veel meel gebruikt
  • Eventueel kun je het aanpappen met bijvoorbeeld kokosmelk

Wat heb je nodig?

  • 250 gr. amandelmeel
  • 100 gr. kokosolie
  • 4 eieren
  • 100 gr. noten
  • 2 appels
  • 100 gr rozijnen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kaneel

Hoe maak je het klaar?

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Ontdoe de appels van de schil en klokhuis en snij deze in blokjes
  3. Leg de noten op een snijplank en hak ze met een mes in stukjes (niet te fijn)
  4. Neem een kom en doe daar de bakpoeder, het kaneel, de rozijnen, de gehakte noten en stukjes appel in
  5. Meng het geheel goed door elkaar
  6. Voeg daarna ook het amandelmeel toe en meng nogmaals het geheel goed door elkaar
  7. Laat de kokosolie in een pannetje smelten, doe het in een eigen kom
  8. Breek de eieren en voeg de inhoud ervan toe aan de kom uit stap 7
  9. Klop de eieren en de kokosolie nu goed op zodat het een luchtig geheel wordt
  10. Doe het mengsel van de kokosolie en de eieren bij het mengsel van stap 6 en roer alles goed door elkaar
  11. Neem een cakeblik, vet die in met boter en verdeel daar he complete mengsel in
  12. Zeet het cakeblik in de voorverwarmde oven en laat hem 45 minuten bakken op 175 graden
  13. Voordat je de cake in plakjes gaat snijden moet hij eerst goed afgekoeld zijn

Aantal koolhydraten in deze koolhydraatarme cake

Ik heb hieronder de voedingswaarde beschreven per plakje cake, waarbij ik er van uit ga dat je er 12 plakjes van snijd.

In deze koolhydraatarme cake zitten per plakje de volgende voedingswaarden:

  • Koolhydraten: 7 gram
  • Vet: 21 gram
  • Eiwitten: 7 gram
  • Kilocalorieën: 231

Extra tips voor koolhydraatarme cake bakken

Er zijn een aantal zaken waar je extra om moet denken als je een koolhydraatarme cake gaat bakken. Helemaal in vergelijking met een ‘normale’ cake.

Ik noemde al het gevaar van het te droog worden van de cake.

cake bakken

Te veel zoetstof

Daarnaast kan hij een bijna ‘chemische’ smaak krijgen als je er teveel zoetstof aan toe voegt.

Daarom heb ik het ook in dit voorbeeld weggelaten.

Beter kun je producten gebruiken die van zichzelf al zoet zijn zoals appel, rozijnen of cranberry’s.

Plakkerig beslag

Verder is het beslag van een koolhydraatarme cake behoorlijk plakkerig waardoor het handig kan zijn om een siliconen bakvorm te gebruiken.

Daar komt het beslag makkelijker van los als een metalen bakvorm. Wat je ook kan doen is in de bakvorm bakpapier leggen, maar het is lastig om dit er strak in te krijgen.

Nog veel meer koolhydraatarme recepten

afslank receptenbijbelIk kan me voorstellen dat je naast de lekkere tussendoortjes ook met de maaltijden koolhydraatarm wilt eten.

Een goed doordacht receptenboek is daarbij heel erg handig.

Zelf vind ik de Afslank Receptenbijbel een heel goed receptenboek.

Hierin staan namelijk heel veel koolhydraatarme recepten voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Ook vind je er nog meer recepten in voor tussendoortjes.

Het is een kwestie van jezelf een duwtje in de rug gunnen om af te vallen en blijvend gezond te eten.

Afslank Receptenbijbel Ontdekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *