6 Tips om Tijd & Geld te Besparen bij Koolhydraatarm Koken

geplaatst in: Afvallen | 0

koolhydraatarm kokenWil je beginnen met koolhydraatarm koken? Dan zit je hier helemaal goed!

Ik ga je namelijk tips geven om dit makkelijk te doen zonder dat je bakken met geld uitgeeft.

Dat is namelijk waar veel mensen over vallen: Dat koolhydraatarm eten veel te duur zou zijn.

Tja, als je alles zou kopen wat er aan koolhydraatarm eten in de winkels te koop is, dan ben je duur uit inderdaad.

Denk aan koolhydraatarm brood, crackers, shakes en nog veel meer producten.

Er is genoeg om je portemonnaie op leeg te laten lopen…

Maar is het ook noodzakelijk? Nee gelukkig niet.

Ontdek hoe je betaalbaar koolhydraatarm kookt zonder veel tijd kwijt te zijn, lees snel verder!

Welke ingrediënten je gebruikt bij koolhydraatarm koken

Als je koolhydraatarm gaat koken is het aan jezelf welke ingrediënten je kiest.

Je kunt bijvoorbeeld gaan voor de duurdere varianten, zoals:

  • Zelf gaan bakken met kokosmeel en amandelmeel
  • Dure vleessoorten
  • Kant en klare koolhydraatarme tussendoortjes
  • Dure varianten van noten

Maar dat hoeft natuurlijk niet. Het is ook helemaal aan jou of je überhaupt hartige tussendoortjes gaat nemen die zoet moeten smaken.

Want in dat geval ontkom je er niet aan om zelf te gaan bakken.

Wel of geen brood?

brood etenOok is het aan jou of je een vervanger voor je gewone brood wilt hebben, of dat je gewoon helemaal geen brood meer gaat eten.

Je hoeft dan ook niet na te denken over koolhydraatarm brood of koolhydraatarme crackers (zelf maken).

Waar je dan vooral veel van gaat eten is groenten.

In salades, als soep en gewoon gekookt of rauw.

Daar zijn genoeg lekkere recepten voor en het hoeft helemaal niet duur te zijn. Daarnaast kun je ook veel meer ei gaan eten dan je nu waarschijnlijk gewend bent.

En ook eieren hoeven niet duur te zijn.

Onze uitgaven aan koolhydraatarm koken

Het is dus maar net welke eisen je aan je eten stelt, maar dat koolhydraatarm koken duur MOET zijn is dus niet waar.

Zelf gaven wij met ons gezin (2 volwassenen en 3 kinderen) eerst zo’n 100 euro per week uit aan boodschappen.

Dat is nu naar 120 euro per week gegaan sinds we koolhydraatarm eten.

Ja, dat is 80 euro per maand meer, maar wij zien het als een investering in onze gezondheid.

En met die 80 euro meer kunnen we toch zo nu en dan verantwoord snoepen, door bijvoorbeeld zelf iets te bakken. Of een speciale droge worst of oude kaas te kopen. 

Heerlijk!

Een dieet of een levenswijze? 

Ik denk dat het dus ook belangrijk is of je het ziet als een dieet, of als een levenswijze, een eetgewoonte.

Wij willen nooit meer anders, want we komen niet meer aan en vallen steeds iets meer af terwijl het lekker is en nauwelijks extra moeite kost op deze manier.

Het is zelfs leuk als je er moeite voor moet doen omdat je weet dat het gezond is!

Tip 1: Koop een grote vriezer

koelkastMisschien vind je het kopen van een grote vriezer een grote uitgave en klinkt het niet bepaald als geld besparen.

Als je er één koopt van een goed merk waar de kop al van af is – dus tweedehands van enkele jaren oud – dan hoeft het niet duur te zijn. Daarnaast gaat een goede vriezer minstens 10 jaar mee.

Maar waarom een vriezer?

Omdat je dan ingrediënten die in de aanbieding zijn kunt invriezen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vlees – alleen als het niet eerder ingevroren is: 3- 8 maanden houdbaar
  • Vis – alleen verse vis en het mag niet eerder ingevroren zijn: 4 maanden houdbaar
  • Groente – Wel eerst blancheren en geen groenten met veel vocht zoals tomaat, komkommer en sla
  • Fruit – Wel eerst ontdoen van het oneetbare (pitjes en blaadjes) en ze moeten rijp de vriezer in op een tijdelijke temperatuur van -24 graden: 8 – 12 maanden houdbaar

Tip 2: Koop veel tegelijk

Koop vooral veel producten die lang houdbaar zijn of je dus kunt invriezen.

Vaak kun je grote hoeveelheden veel goedkoper krijgen, let daarbij op aanbiedingen.

Een ander voordeel: Het kost veel minder tijd om even naar de vriezer te lopen en er uit te halen wat je nodig hebt voor koolhydraatarm koken dan telkens naar de winkel heen en weer te moeten.

Daarnaast heb je ook veel meer keuze.

Juist op de duurdere producten als amandelmeel, zoetstof en vlees kun je op deze manier veel besparen.

Kijk ook waar je het online kan kopen, en onthoud die plekken 😉

Tip 3: Maak een weekmenu

Als je van tevoren weet wat je iedere dag gaat eten, kan dit de volgende voordelen voor koolhydraatarm koken hebben:

  • Je hoeft maar één keer naar de winkel
  • Je kunt in het voren koken, sommige maaltijden kun je prima nog een keer in de week eten
  • Je kunt ook al je maaltijden op 1 dag klaar maken en de rest invriezen of in de koelkast zetten
  • Je koopt geen voedsel wat je niet gaat gebruiken, minder verspilling dus
  • Je hoeft maar één keer na te denken over wat je iedere dag gaat eten

Vooral het laatste punt was voor mij een eye-opener.

Het is zo fijn als je na een drukke dag thuis komt en gewoon kunt doen wat er op de planning staat.

De kans dat je een ongezonde maaltijd eet wordt daarmee ook een stuk kleiner.

Tip 4: Schrijf op wat je wilt kopen

boodschappenlijstjeDit noemen we ook wel een boodschappenlijstje 😉

Ik zie zo veel mensen in de supermarkt rondlopen zonder boodschappenlijstje!

Ik vraag me dan altijd af of ze precies weten wat ze nog in de kast hebben staan en wat ze allemaal nodig hebben.

Dit zijn de voordelen van een boodschappenlijstje:

  • Je hoeft in de winkel niet meer na te denken over wat je wilt kopen, je bent sneller weer thuis
  • Je koopt alleen wat je nodig hebt, minder verspilling
  • De kans is groter dat je alleen gezonde producten koopt (als je je aan het lijstje houdt)
  • Maak een standaard lijst van producten die je vaak nodig hebt en kruis aan wat je deze keer wilt kopen

Vooral het laatste punt scheelt veel tijd, ook thuis.

Je gaat dan gewoon je lijstje bij langs en als er iets op is in de voorraad, schrijf je voor het product hoeveel je er van nodig hebt.

Zelf heb ik dit lijstje digitaal en print ik er telkens 10 van uit.

Als er een keer wat wijzigt of als ze op zijn, verander ik dat digitaal en print ik nieuwe uit.

Tip 5: Koop direct van de producent

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar vaak is er wel een volkstuintje of een boerderij in de buurt.

Het kan zomaar zijn dat deze mensen hun producten ook direct aan mensen verkopen, en anders moet je het lef opbrengen om er naar te vragen.

Het is in de meeste gevallen niet alleen goedkoper: Je weet ook zeker dat het niet bewerkt is.

Maar er zijn nog meer voordelen:

  • Je steunt de lokale bevolking
  • Goedkoper, vooral als je veel tegelijk koopt
  • Je kunt met eigen ogen zien hoe het voedsel behandelt wordt, zowel bij groenten als bij vlees
  • Minder vervuiling, het voedsel hoeft geen lange afstanden af te leggen voordat het bij jou op je bord ligt

Tip 6: Gebruik een goed receptenboek

afslank receptenbijbelNatuurlijk kun je online veel recepten vinden.

Maar als we het over tijdsbesparing hebben is een receptenboek ideaal. 

Als je het over koolhydraatarm koken hebt moet je bij de Afslank Receptenbijbel zijn. 

Hierin staan veel recepten voor alle maaltijden (ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes) en de ingrediënten zijn in alle supermarkten te krijgen. 

De recepten zijn zó samengesteld dat je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om af te vallen met koolhydraatarm eten. 

Soms moet je eerst een goede investering doen om ergens de vruchten van te plukken. 

Dit is zo’n – kleine – investering. 

Afslank Receptenbijbel Ontdekken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *