Lukt afvallen niet? Dat komt door 1 van deze 4 redenen (+ oplossing)

geplaatst in: Afvallen | 0

waarom afvallen niet luktDe reden waarom afvallen niet lukt kan voor alle mensen weer verschillend zijn.

Soms ben je bezig met een dieet en kom je na een paar kilo kwijt te zijn geraakt geen steek verder.

Of je probeert op eigen houtje zo gezond mogelijk te eten en toch lukt afvallen niet. Er is niets meer frustrerend dan ergens veel tijd en moeite in te stoppen om vervolgens geen resultaat te zien.

Bij afvallen is dat nog een tikkeltje erger, want het gaat ook nog eens ten koste van je zelfbeeld. Je wilt zo graag een mooier figuur, en je kunt het gewoon niet krijgen.

Dan ben je én te dik, én een loser omdat afvallen niet lukt.

Tenminste, zo voelt dat dan (Is natuurlijk niet zo!).

In dit artikel ga je ontdekken welke redenen er kunnen zijn waarom afvallen niet lukt en welke oplossingen daarvoor zijn. Lees dus snel verder om nu wél succesvol af te vallen!

Je eet ongemerkt ongezond

Afvallen lukt niet voor veel mensen omdat ze alleen naar de opdruk op de verpakking van de producten kijken die ze kopen.

De marketing machine van de verkopers staat niet stil en op veel producten staat dat het gezond voor je is terwijl dit in heel veel gevallen niet zo is.

Denk bijvoorbeeld alleen al aan vruchtensappen uit pak.

Als je niet beter weet, denk je al snel dat je alleen maar gezond bezig bent door dit sap te drinken. Er staat immers op het pak dat er veel fruit en ook nog eens vitaminen in zitten?

Wat ze er niet groot op zetten is dat ze ook allerlei suikers toevoegen. Mocht dat niet het geval zijn, dan zitten er wel andere toevoegingen in die niets meer met gezondheid te maken hebben maar veel meer met de houdbaarheid en smaak van het product.

Dikmakers

Andere dikmakers zijn soep uit pakjes, de meeste drinkontbijtjes en zo zijn er nog veel meer bewerkte producten die je beter kan laten staan als je wilt afvallen.

Dit zijn de verkeerde toegevoegde stoffen die er voor zorgen dat afvallen niet lukt:

 • Suiker
 • Zout
 • Zoetstoffen
 • Kleurstoffen
 • Smaakstoffen

In plaats daarvan moet je producten gaan eten die rijk zijn aan eiwitten en aan gezonde vetten. Voeding dat onbewerkt is, zoals:

 • Eieren
 • Fruit
 • Groente
 • Noten
 • Vlees

Als je dit soort producten gaat eten, weet je zeker dat je gezond eet. Natuurlijk is het daarbij wel van belang dat je de juiste verhouding aanhoudt.

Maar je zal merken dat je meer energie gaat krijgen en ook gewicht gaat verliezen. Met dit soort eten in de juiste verhouding is het niet moeilijk om af te vallen. Honger lijden is er in ieder geval niet bij.

cola frisdrank

Je volgt een dieet met te weinig voedsel

Er zijn nog steeds diëten in omloop waarbij je calorieën moet tellen en niet boven ene maximaal aantal uit mag komen.

In de meeste gevallen is dit gewoon een crashdieet: Je mag heel weinig eten en op die manier verlies je gewicht.

Misschien dat je een crashdieet wel helemaal tot aan het einde toe volhoud (dan ben je één van de weinigen), maar daarna heb je zo’n zin in eten dat het moeilijk is om alle verleidinge te weerstaan.

Wat je vaak bij mensen ziet die een crashdieet hebben gevolgd is dat ze weer net zo hard aankomen.

Afvallen lukt dan niet meer.

En veel van hen weten niet meer hoe ze moeten stoppen met te veel eten en worden uiteindelijk nog zwaarder dan ze voor het dieet waren…

Niet leuk!

Waarom afvallen niet lukt

Omdat je in zo’n geval hebt gemerkt dat een crashdieet wél werkt (ook al is het maar voor even) ga je het nog een keer volgen. Het afvallen lukt niet in zo’n geval want:

 • Hoe minder calorieën je binnenkrijgt, hoe meer je lichaam zich daaraan gaat aanpassen
 • Je leert niet structureel gezonder te eten, maar slechts tijdelijk om vervolgens weer in oude patronen terug te vallen

Dé manier om dit op te lossen is simpel, maar voor veel mensen niet makkelijk omdat ze graag snel willen afvallen:

Ga geen crashdieet meer volgen.

Het is namelijk helemaal niet nodig om jezelf uit te hongeren om af te kunnen vallen. Het gaat allemaal om het eten van de juiste voeding en het veranderen van oude eetgewoonten.

De vraag is natuurlijk wat de juiste voeding is, en hoe je dit het beste kunt aanleren om te eten en er een gewoonte van te maken.

Dat kun je leren door dit weekmenu te downloaden wat gratis is. Je weet dan precies wat je wel en niet kan eten om afvallen te laten lukken.

Je bent alléén meer gaan sporten

Het is heel goed van je als je bent gaan sporten of meer bent gaan bewegen.

Het is gewoon heel erg gezond om te doen, want je krijgt er sterkere spieren door, je kunt even helemaal je gedachten verzetten en hebt daardoor minder last van stress.

Natuurlijk helpt sporten ook voor het verbranden van calorieën, wat nodig is om af te allen.

Waarom afvallen niet meer lukt in sommige van deze gevallen, is dat er wel meer bewogen wordt, maar er aan de kant van de voeding geen of nauwelijks aanpassingen worden gedaan.

Als je bijvoorbeeld erg ongezond eet, maar wel gaat sporten, dan zal je misschien meer spieren gaan opbouwen.

Echter, de calorieën die er binnen komen blijven meer dan die er verbrand worden tijdens het sporten waardoor afvallen niet lukt.

Blijf daarom doorgaan met sporten, maar ga ook kijken hoe je je voeding kan aanpassen.

Afvallen gaat namelijk voor ongeveer 80% om de juiste voeding en 20% om meer bewegen of sporten.

vrouw sportschool

Te weinig eten

Een andere reden waarom afvallen niet lukt kan zijn dat je te weinig eet naast het sporten.

In dat laatste geval moet er energie door je lichaam aangemaakt worden dat het niet uit voedsel kan halen. Om toch aan de vraag te voldoen wordt daarom spierweefsel aangesproken.

Spierweefsel zorgt er voor dat je energie verbruikt, dus hoe minder spierweefsel je hebt, hoe minder energie je verbruikt!

Om dit te voorkomen moet je eenvoudigweg meer gaan eten van het juiste voedsel. Hierdoor krijg je genoeg energie binnen waarvan je lichaam kan sporten en bewegen.

Zo kun je bijvoorbeeld meer eiwitrijk voedsel gaan eten. Daar zit veel energie in die je vooral ná het sporten goed kan gebruiken om je spieren te laten herstellen.

Een andere manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen is het drinken van eiwitshakes.

Er is te veel stress in je leven

Afvallen lukt niet als je veel stress ervaart. De verkeerde stress zorgt er in de meeste gevallen juist voor dat je aankomt.

Er is namelijk een verschil tussen:

 • Goede stress met gezonde spanning en
 • Ongezonde stress met verkeerde spanning

Gezonde stress is als je voor een examen zit, of als je voor het eerst een date met iemand hebt. Dit soort stress zorgt er voor dat je scherp bent en er volledig voor wilt gaan.

De ongezonde variant daarentegen is een stress die je constant voelt. De spanning van dit soort stress is bijna de hele dag in je aanwezig.

Tijdens een periode van aanhoudende stress is je lichaam in volle gang bezig met het aanmaken van het hormoon dat cortisol wordt genoemd.

Cortisol zorgt er voor dat er meer buikvet opgeslagen wordt, vooral als er een teveel van aangemaakt wordt in je lichaam.

Je snapt dan natuurlijk wel waarom afvallen niet lukt.

Ook hiervoor is de oplossing simpel: Zorg ervoor dat je ongezonde, constante stress vermijd.

Stress leren herkennen

afvallen antidepressiva

Daarvoor moet je natuurlijk wel eerst herkennen dat je last hebt van die ongezonde stress. Als je last hebt van de volgende symptomen dan weet je dat je met stress te maken hebt:

 • Concentratie problemen
 • Je gaat dingen vergeten
 • Je maakt meer fouten
 • Je weet het verschil niet meer tussen een hoofd- en een bijzaak
 • Je bent veel emotioneler en wisselt snel van stemmingen
 • Je bent regelmatig lusteloos, hebt geen zin om maar iets te doen
 • Je komt moeilijk in slaap

Als je dit bij jezelf herkend, ga er dan voor zorgen dat je de bron van stress gaat aanpakken. Stress heeft bij iedereen weer een andere oorzaak. En het mooie is dat je stress heel goed kunt leren beheersen.

Het gaat er daarbij om dat je onder andere momenten van echte ontspanning hebt. Alleen of met de familie.

Ga bijvoorbeeld een sport doen die je leuk vind of ga een avondje uit met iemand waar het goed mee klikt. Ontspanning is daarbij de hoofdmoot, doe het op jouw manier.

Stress kan een hele goede reden zijn waarom afvallen niet lukt, en je mag er best wat tijd, geld en energie in steken om dit flink te reduceren.

Je zult merken dat je daardoor niet alleen beter gaat afvallen, maar ook veel meer energie krijgt en meer plezier in het leven.

Hiermee gaat afvallen wél lukken

Ik heb je nu 4 veel voorkomende redenen gegeven waarom afvallen niet lukt.

In de meeste gevallen heeft dit met de juiste voeding te maken. Veel mensen reageren daarop door een dieet te gaan volgen, maar dit is meestal niet de juiste oplossing.

De meeste mensen vallen namelijk niet af van een dieet, maar komen juist aan. Niet tijdens het dieet natuurlijk, maar op de lange termijn.

Er is echter een methode om dit te voorkomen en die is eigenlijk beste simpel: Gezond leren eten.

Geen rare superfoods of andere recepten die je nooit meer wilt zien als je klaar bent met een dieet. Gewone, lekkere recepten die je het hele gezin of je vrienden ook voor kan zetten.

Dergelijke recepten vind je in het boek de Afslank Receptenbijbel.

Hierin zitten ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kan halen en de recepten zijn makkelijk klaar te maken. Neem gerust zelf een kijkje op de pagina van dit boek.

CTA Afslank receptenbijbel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *