De 4 stappen van een makkelijk dieet

geplaatst in: Afvallen | 0

makkelijk dieetAls je op zoek bent naar een makkelijk dieet, dan zit je op deze pagina goed.

Je kunt hier namelijk alles ontdekken om op een makkelijke manier toch 5 tot 10 kilo af te vallen.

Het is hierbij belangrijk dat je daarna niet gelijk weer aankomt, dus daar gaan we het ook over hebben.

Dat is namelijk wat het Jojo-effect wordt genoemd; grote schommelen in je gewicht over een langere periode.

Ook is het niet de bedoeling jezelf uit te hongeren, want daar schiet je echt niets mee op. Wat we nog meer willen voorkomen zijn eetbuien.

En als het even kan geen dieet waarbij je rare dingen moet eten die je anders nooit zou eten, zoals het slikken van pillen, het eten van alleen maar vlees of alleen maar groente.

Het begint altijd goed, maar dan…

Als je begint met afvallen dan is het vaak zo dat de eerste 5 kilo er wel af willen, maar daarna gaat het een stuk lastiger. Als je dan door wilt naar de 10 kilo val dat niet mee.

Er zit in je lichaam een overlevingssysteem ingebouwd dat het lastig maakt om af te vallen. Een paar kilo vind het wel ok, maar meer dan 5 is vaak een probleem.

Dat overlevingssysteem is er namelijk op ingericht om er voor te zorgen dat als er minder energie binnenkomt (voedsel), energie op te gaan slaan in de vorm van vet.

Dan heeft je lichaam voldoende voedingsstoffen mocht energie in de toekomst nog schaarser worden.

Het is dus zaak om je lichaam te laten weten dat het allemaal goed komt als er wat minder energie binnenkomt.

Als je lichaam dit eenmaal weet, zal het veel makkelijker worden om 5-10 kilo af te vallen, of zelfs nog meer.

Je gaat er in de loop van dit artikel achter komen hoe dit werkt, en hoe je met een makkelijk dieet toch flink kunt afslanken. Als je het opvolgt, kun je na een week al resultaat zien.

En dan is het gewoon een kwestie van door blijven gaan.

Een makkelijk dieet begint met gezonde voeding

Vanuit een overlevingssituatie gezien is het natuurlijk erg mooi dat je lichaam uit zichzelf vetten gaat opslaan om jou zo lang mogelijk van de benodigde energie te kunnen voorzien.

Maar op dit moment is dat helemaal niet nodig, want er is voedsel in overvloed in ons land. Je kunt zo naar de supermarkt gaan om wat eten te kopen, en onze voorraadkasten worden wekelijks, zo niet dagelijks, aangevuld.

Maar goed, daarvan is je lichaam natuurlijk niet op de hoogte en het zal zich daar ook niet zomaar aan aanpassen door ineens uit zichzelf enorm vet te gaan verbranden.

Op dit moment denkt je lichaam dus nog aan maar een ding: Zodra er minder voeding binnenkomt, moet ik vetreserves opbouwen.

gezond voeding

Geef je lichaam het juiste signaal

Om je lichaam te laten weten dat het geen vetweefsel hoeft op te sparen, kun je het volgende doen; Zorg dat je vaker gezond eet.

Gezond eten zorgt er voor dat je lichaam gaat opmerken dat er voldoende van alle benodigde voedingsstoffen binnenkomt, waardoor het zich gaat richten op verbranding van het teveel aan vet.

Begin dus vandaag nog met gezond voedsel te eten.

Om een goede verdeling over de dag te hebben is het goed om 3 maaltijden op een dag te hebben. Eén aan het begin van de ochtend, aan het begin van de middag en aan het begin van de avond.

Om de maaltijden te overbruggen kun je kleine verantwoorde tussendoortjes nemen.

Het belangrijkste is dus: Als je gezond gaat eten, dan slaat je lichaam geen vet meer op, maar gaat het juist vet verbranden.

De oorzaak hiervan is dat je je lichaam zo laat weten dat er voldoende voedingsstoffen binnenkomen.

Een makkelijk dieet van 4 stappen

Als je gaat beginnen met het eten van gezonde voeding, willen de eerste kilo’s er zo af. Je zult daarvoor wel de juiste voeding moeten gebruiken, want anders zal het alsnog lastig worden, terwijl je juist een makkelijk dieet wilt.

Lees daarom door, want hierna wordt beschreven wat goede voeding is en welke stappen je moet doorlopen voor een makkelijk dieet.

Om makkelijk af te vallen zijn dit de stappen die je doorloopt;

 1. Vermijd suikers en koolhydraten
 2. Meer groenten en gezonde vetten
 3. Meer bewegen
 4. Ga met doelen werken

Makkelijk dieet stap 1: Vermijd suikers en koolhydraten

Als je kijkt naar wat we vroeger aten (nog niet eens zo heel lang geleden, vóór 1960) en dat vergelijkt met wat we nu eten, dan eten we veel meer bewerkt voedsel.

Voedsel waaraan van alles wordt toegevoegd en waaruit voedingsstoffen worden verwijderd.

Zo kun je wel stellen dat er in bewerkt voedsel veel meer koolhydraten verwerkt zijn.

Je lichaam zet deze koolhydraten om in suikers en vetopslag. Neem nou witboord, als je daar een sneetje van eet is dit binnen no-time in je lichaam verwerkt tot suikers.

Als je het over koolhydraten hebt, dan moet je denken aan pasta, brood, rijst, pizza, aardappels etc.

pasta en aardappels

Als je momenten hebt waarop je veel energie moet hebben, dan kun je het beste koolhydraten eten. Maar als je die energie niet direct gaat verbruiken om veel te verbranden, dan zal dit opgeslagen worden als vet.

Voor een makkelijk dieet is het dus een slimme stap om weer te gaan eten zoals we vroeger ook deden; Een stuk minder koolhydraten, meer groenten en meer gezond vet.

Je weet nu in welke producten veel koolhydraten zitten, ga die dus vermijden. Om meer groenten en gezond vet te gaan eten, kun je de volgende stap maken.

Makkelijk dieet stap 2: Meer groenten en gezonde vetten

Eigenlijk zit je lichaam heel slim in elkaar, alleen moet je even weten op welke ‘knoppen’ je moet duwen. Je lichaam is er namelijk op gebouwd om van groenten en gezonde vetten energie te maken.

Hieruit kan echt meer dan voldoende energie uit gehaald worden om goed van te leven.

Als je meer groenten en gezonde vetten gaat eten, zal je sneller afvallen terwijl je niet constant last hebt van een rammelende maag (erg irritant).

Groenten

Veel mensen weten wel dat groenten vol zitten met vitaminen en mineralen die goed zijn voor het lichaam.

Maar omdat er steeds meer groenten worden verbouwd op dezelfde ruimte, zijn de voedingswaarden van de groenten lager geworden. Hoe meer groenten op een klein stukje grond, hoe slechter het voor de groenten is.

Er zijn zelfs groenten die niet meer in de aarde groeien, maar in steenwol.

Als je voldoende voedingsstoffen wilt binnen krijgen, is het aan te raden minstens 400 gr. groente op een dag te eten. Als je het helemaal goed wilt doen, neem dan biologische groenten.

Om er voor te zorgen dat je van alle voedingsstoffen iets binnen krijgt, is het goed om naar de kleur van het blad van de groente te kijken. Aan de kleur kun je namelijk aflezen wat voor voedingsstoffen de groente bevat.

Dus als je veel verschillende kleuren groente eet, krijg je ook een goede diversiteit aan voedingsstoffen binnen.

Juist de groente die donkergroen zijn hebben veel van de juiste voedingsstoffen in zich.

Vetten

dierlijke vettenAls je tegen mensen zegt dat ze meer vetten moet gaan eten, dan wekt dat nogal eens verbazing.

Vet is voor de meeste mensen iets ‘wat niet gezond kan zijn’. Hun gedachten gaan dan juist naar aankomen en de vele ziekten die door vetten veroorzaakt kunnen worden (denk aan hart- en vaatziekten).

Dit is ook niet zo raar, want deze ziekten kunnen mede veroorzaakt worden door bepaalde vetten.

Je moet echter een onderscheid maken in ongezonde en gezonde vetten.

De vetten die ziekten als deze veroorzaken zijn de ongezonde vetten. Je hebt het dan over vetten die veelvuldig bewerkt zijn, hier vallen ook de transvetten onder, waar je misschien wel eens van gehoord hebt.

Gezonde vetten zijn daar het tegenovergestelde van, die kunnen dergelijke ziekten en aankomen juist voorkómen.

Gezonde vetten vinden hun oorsprong allemaal in de natuur, en daarbij horen dan ook de dierlijke vetten.

Gezonde vetten

Dit zijn voorbeeld van gezonde vetten:

 • Vissoorten als forel, sardines, makreel, zalm, tonijn en haring
 • Lijnzaad – wel gemalen, want anders kan het lichaam dit niet verteren.
 • Avocado (85% et)
 • Olijven en olijfolie
 • Noten en pindakaas – de laatste wel in de puurste vorm
 • Zaden – Chiazaad, pompoenpitten, sesamzaad, hennepzaad etc.
 • Groenten – ja, ook groenten bevatten vet, omega 3
 • Eieren – vooral van kippen die gevoerd zijn met lijnzaad
 • Bonen – zoals mung bonen, kidney bonen, zwarte bonen en sperziebonen
 • Kokosolie

Het is zaak om deze groenten en gezonde vetten in je dagelijkse eten op te gaan nemen en er zo veel mogelijk van te eten.

Niet in de zin van – tot je niet meer kan. Maar zo veel mogelijk in verhouding met minder gezond eten. Het liefst eet je alleen maar gezond natuurlijk om snel af te vallen.

Als je graag recepten wilt hebben voor gezonde maaltijden, dan kan je er hier 50 downloaden (gratis).

Het is per persoon verschillend hoeveel je er van kunt eten. Je moet dit zelf ontdekken. Heb je nog honger na een gezonde maaltijd, eet dan in het vervolg wat meer. Heb je juist het idee dat je propvol zit, eet dan minder.

Makkelijk dieet stap 3: Meer bewegen

Omdat we over het algemeen veel zitten, meestal tussen de 50% en 70% van de dag, krijgen we doorgaans te weinig beweging.

En dat is koren op de molen van dat monsterlijke overgewicht. Je kunt dit al tegengaan door 30 minuten per dag meer te gaan bewegen in de vorm van een wandeling, of door te gaan fietsen.

Ook zo nu en dan heel intensief – maar kort – een inspanning doen draagt enorm bij aan de verbranding van vet waardoor je afvalt.

Rustig bewegen

Overigens hoef je niet apart ruimte in te gaan plannen om te gaan wandelen of fietsen.

Je kunt dit eenvoudig in je dagelijks bezigheden verwerken door de fiets in plaats van de auto te nemen, en een gesprek met een collega al wandelend te doen in plaats van aan een tafel.

Als dit lastig is, maak er dan een gewoonte van om je auto wat verderop te parkeren zodat je gedwongen wordt om een stukje te gaan lopen.

Of ga iedere keer na het eten even een blokje om (eventueel met de hond).

Ook is het belangrijk dat je niet te lang achter elkaar stil zit, zoals achter een computer. Ga iedere 30 minuten even je benen strekken. Haal iets te drinken, bezoek de wc, of verzin iets anders nuttigs.

Intensief bewegen

Als je vind dat je niet snel genoeg afvalt, dan kun je naast rustig bewegen ook kiezen voor kort maar intensief bewegen. Dit heet een KEI training – Kort en Extreem Intensief.

Een dergelijke KEI training zorgt er namelijk voor dat je vetverbranding gestimuleerd wordt.

Omdat je spieren even flink aan het werk worden gezet, verbrand je vet tijdens de korte training. Maar ook daarna vraagt je lichaam energie om de spieren weer te kunnen herstellen.

En die energie moet ergens vandaan komen, dus wordt het vet in je lichaam hiervoor aangesproken.

Als voorbeeld volgen hier 2 KEI trainingen die je zou kunnen doen.

Training 1

Bij deze training is het de bedoeling dat je de oefeningen achter elkaar door doet, dus zonder pauze. Blijf net zo lang met een oefening doorgaan tot je niet meer kan.

 • Opdrukken, zo vaak als je kan (Op de grond liggen, je lichaam gestrekt houden, met handen plat op de grond je lichaam van de grond duwen)
 • Optrekken, zo vaak als je kan (Bijvoorbeeld aan een deurpost, een traptrede of een balk)
 • Zaagbeweging, zo vaak als je kan (Naast een bed gaan staan, een knie en een hand op de rand van het bed zetten – voorover gebogen houding – en met de vrije hand een gewicht op en neer bewegen, van de grond naar je borst. Maak de bewegingen langzaam)
 • Muurzitten, zo lang als je kan (Ga 30cm van een muur af staan en maak een zitbeweging tot je rug de muur aan raakt. Je knieën moeten nu een hoek van 90 graden hebben)
 • Planken, zo lang als je kan (Ga op de grond liggen, steun op je ellebogen en op je tenen, en hou je lichaam zo recht als een plank)

Training 2

Ga 30 seconden zo hard rennen als je kan en doe dit 6 keer. Je mag 1,5 tot 2 minuten rusten tussen elke sprint.

Aanvullende informatie bij meer bewegen

Zowel bij training 1 als bij training 2 gaat het er om dat je er vol voor gaat.

Als je dit niet doet, dan heeft het niet veel zin.

Zorg wel dat je niet geblesseerd raakt. Als je in elke training alles geeft wat je hebt, dan zal je lichaam zeker sneller vet gaan verbranden.

Als je elke week beide trainingen doet, en dus twee keer in de week intensief beweegt, heb je een goed ritme. Het beste doe je dit buiten om zo goed af te kunnen koelen en genoeg zuurstof te kunnen krijgen.

Beide trainingen zijn zowel voor mannen als vrouwen te gebruiken. Je spiermassa wordt er door vergroot, maar bij vouwen zal dit niet zo zichtbaar gebeuren als bij mannen. Vrouwen zullen er wel een strakker lichaam door krijgen.

Mocht je dit voor een makkelijk dieet te lastig vinden of te intensief, zorg dan dat je minimaal de 30 min extra beweging gaat doen zoals bij rustig bewegen is aangegeven.

Makkelijk dieet stap 4: Ga met doelen werken

Door doelen te stellen kan het nog makkelijker worden om overgewicht tegen te gaan. Maar je moet hier wel op de juiste wijze mee omgaan, anders kan het je zelfs gaan tegenwerken.

Wat wil jij met een makkelijk dieet bereiken? Gaat het vooral om het verliezen van buikvet, om strakke benen of overgewicht in het algemeen? Als je weet wat je wilt, kun je ook beter bepalen hoe je dit moet aanpakken.

Denk hier dus over na voordat je allemaal schema’s gaat volgen zowel voor je voeding als voor je beweging.

 

niet opgeven

Als je eenmaal je doel weet, deel dit dan op in tussenstappen.

Stel, je wilt 10 kilo afslanken in het algemeen, bepaal dan voor jezelf wanneer je dat gedaan wil hebben. Bijvoorbeeld in 3 maanden.

Maak ook dit kleiner en bepaal voor iedere week wat je doel is. Bepaal voor ieder weekdoel hoe je dit gaat bereiken in die week. Wat ga je doen, wat ga je laten? Je kunt het verdelen in voeding en bewegen.

Misschien maakt dit voorbeeld het wat concreter:

Doel: 10 kilo afvallen in 3 maanden

Dit gaan we nu onderverdelen in doelen per week.

Week 1 tot en met week 4: 4 kilo afvallen

 • Koolhydraten en suikers zo veel mogelijk vermijden.
 • In ieder geval het avondeten alleen groenten en gezonde vetten
 • 1 per week oefeningen doen
 • 4 keer per week 30 minuten extra bewegen op een dag
 • 2 liter water drinken elke dag

Week 5 tot en met week 8: 3 kilo afvallen

 • Geen koolhydraten en suikers meer, behalve op zaterdag en zondag
 • Lunch en diner alleen groenten en gezonde vetten
 • 2 keer per week oefeningen
 • 6 keer per week 30 minuten extra bewegen op een dag
 • 2 liter water drinken elke dag

Week 9 tot en met week 12: 3 kilo afvallen

 • Helemaal geen suikers en koolhydraten meer
 • Ontbijt, lunch en diner alleen groenten en gezonde vetten
 • 2 keer per week oefeningen
 • 7 keer per week 30 min extra bewegen op een dag
 • 2 liter water drinken op een dag

Op deze manier kun je je grote doel voor ogen houden en heb je een pad uitgestippeld om dat doel te gaan halen. Dat wordt een eitje toch als je dit gaat volgen?

Makkelijk dieet met de Afslank Receptenbijbel

Als deze manier van afvallen met een makkelijk dieet je wel bevalt, ga er dan net zo lang mee door tot je je streefgewicht hebt bereikt.

Het is heel normaal als de kilo’s er in het begin afvliegen, en het later wat moeilijker wordt. Dit komt door dat overlevingssysteem in je lichaam, weet je nog?

Blijf dan gewoon doorgaan met gezond eten en bewegen, dan ben je sowieso op de goede weg.

Mocht je nog meer inspiratie willen hebben dat deze manier van afslanken ondersteunt, gebruik dan het boek ‘De Afslank Receptenbijbel‘.

Dit is een boek waarin recepten staan die samen eigenlijk geen dieet genoemd mogen worden maar waarmee je wél vet verbrand.

De recepten zijn namelijk zo samengesteld dat het volwaardige maaltijden zijn die je ook kan eten als je helemaal niet met afvallen bezig bent.

CTA Afslank receptenbijbel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *