Kun je met lijnzaad afvallen? De voor- en nadelen op een rij

geplaatst in: Afvallen | 0

lijnzaad afvallenEr zijn genoeg mensen die beweren dat je met lijnzaad afvallen kan.

Wat dat betreft is het in de ogen van die mensen een echte superfood.

Naast de kracht van het afvallen, zou lijnzaad ook gewoon erg gezond zijn. Dat is dan ook de gedachte die leeft: Als ik er niet mee afval, dan is het in ieder geval erg gezond.

Baat het niet dan schaad het ook niet.

De vraag is natuurlijk of je met deze ‘hype’ mee moet gaan of dat je voor niets een nieuwe gewoonte gaat aanleren.

Daar zal ik in dit artikel dieper op de werking van lijnzaad ingaan en ook ga je lezen hoe je dit moet toepassen om er het maximale resultaat uit te kunnen halen.

Je weet dus straks precies of lijnzaad en afvallen een ‘go’ of ‘no go’ voor je is!

Wat is lijnzaad precies?

Lijnzaad is het zaad van een plant, de vlasplant. Dit is ook de plant waar ze stof voor kleren van maken!

De zaadjes die er in zitten zijn bruin of geel van kleur. Je kunt de zaden zowel als complete zaden kopen of gemalen. Daarnaast wordt er ook olie van gemaakt wat nog weer makkelijker in je voeding te verwerken is.

De bijwerking van lijnzaad klinken erg positief en veel belovend:

 • Je wordt minder snel ziek, je krijgt dus meer weerstand tegen bepaalde ziektes
 • Je energielevel wordt er door verhoogd
 • Je gaat met lijnzaad afvallen

Dat klinkt erg goed en het lijkt een kleine moeite om het in je eten te verwerken, juist omdat het in verschillende vormen te verkrijgen is.

Lijnzaad heel of gebroken eten?

Daarbij wordt wel aangeraden om te gaan voor de hele variant, dus niet gemalen. De gemalen versie van lijnzaad zou namelijk bederven in de verpakking, zonder dat je het ziet.

Gebroken lijnzaad kan op die manier juist slecht zijn voor je lichaam in plaats van goed. Doordat het geoxideerd is komen er ook andere stoffen in je lichaam die je er liever niet in wilt hebben.

Aan de andere kant zijn de hele zaden vaak moeilijk te verteren. Daardoor kan het zijn dat je ze in hun geheel weer terug vind in je ontlasting.

Om dit te voorkomen kun je het beste heel lijnzaad kopen en dat zelf gaan vermalen voordat je het aan je eten toevoegt. Dit malen kun je doen in bijvoorbeeld een koffiemolen of een keukenblender met voldoende power.

Dit zijn voorbeelden van het nuttigen van gebroken lijnzaad:

 • Doe het door je ontbijt met kwark of yoghurt
 • Mix het door een salade
 • Maak een smoothie en doe het er doorheen
 • Verwerk het in zelf gemaakt koekjes of brood

lijnzaad eten

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos. Vaak proef je er amper wat van als je het ergens doorheen doet. Maar de voordelen zijn er natuurlijk niet minder om 😉

Ook bij lijnzaadolie moet je er om denken dat je het niet laat verpieteren. Dit doe je door het in de koelkast te bewaren en het niet warm te maken. Dit laatste geldt ook voor de zaden zelf.

Lijnzaadolie kun je onder andere verwerken in:

 • Maak er dressing mee voor door de salade
 • Doe het op brood en gebruik het als boter

Waar is lijnzaad goed voor?

Als je kijkt naar de voedingsstoffen die in lijnzaad zitten dan snap je ook direct waar lijnzaad goed voor is.

Dit zijn de vitaminen en mineralen die in lijnzaad zitten:

 • Calcium
 • Kalium
 • Magnesium
 • Vitamine B1 en B2
 • Zink

Daarnaast zitten er veel zuren die onder de meervoudige onverzadigde vetten vallen:

 • Alpha-linoleenzuur
 • Eicoseenzuur
 • Erucazuur
 • Linoleenzuur
 • Linolzuur
 • Oliezuur
 • Palmitinezuur
 • Stearinezuur

Deze lijst van voedingsstoffen is behoorlijk indrukwekkend, je zou je bijna afvragen of dat echt allemaal in zo’n klein zaadje kan zitten… Dat lijnzaad gezond is bestaat geen twijfel over wat mij betreft en het zelfde geldt voor of lijnzaadolie gezond is (ja dus).

De vraag die mij zelf het meeste heeft bezig gehouden is of je daadwerkelijk van lijnzaad afvallen gaat.

Kan je écht met lijnzaad afvallen?

Het klinkt natuurlijk supergezond, al die goede voedingsstoffen die in lijnzaad zitten.

De winkels spelen hier goed op in, want de prijzen van lijnzaad liggen relatief hoog. Dat maakt de vraag of je daadwerkelijk met lijnzaad kan afvallen nog meer relevant.

De redenen die opgegeven worden dat je met lijnzaad kan afvallen zijn de volgende:

 • Je hebt er langer een vol gevoel van vanwege de vele onverzadigde vetten die er in zitten. Daardoor kun je met minder voedsel het langer volhouden op een dag
 • Er zitten relatief veel vezels in lijnzaad waardoor je beter naar de wc kan. Dit zorgt voor een goed darmflora wat helpt bij het afvallen

Dit klinkt best aannemelijk, want meer vezels zorgen inderdaad voor een betere stoelgang. En een goede stoelgang zal ook wel enigszins goed zijn voor het afvallen, maar de impact is niet echt groot.

Het is wat dat betreft meer goed voor je gezondheid dan dat je er daadwerkelijk door gaat afvallen.

Langer een vol gevoel

Dan hebben we nog het punt van de vetten in lijnzaad die zorgen voor een langer vol gevoel. Je kunt dit vergelijken met eiwitten, daar kun je ook langer op ‘teren’.

Als je kijkt naar wat er door voedingsdeskundigen voorgeschreven wordt als het gaat om de maximale hoeveelheid per dag, dan hebben we het over ongeveer 40 gram.

Dat is niet veel.

Let op, dit is echt het maximale wat je per dag mag eten. En met 40 gram aan lijnzaad kun je helaas het verschil niet maken als het gaat om je hongergevoel.

Dat neemt niet weg dat het gezond is om te eten natuurlijk. Maar als je er je zinnen op had gezet om met lijnzaad af te vallen, dan kun je dat wel vergeten. Met lijnzaad afvallen kan niet als dit de enige aanpassing is in je voedingspatroon.

Overigens geldt dit niet alleen voor lijnzaad.

Er zijn veel meer superfoods die zeker goed zijn voor je gezondheid, maar je niet zienderogen laten afvallen. Ook verzekeren superfoods je er niet van dat je nooit meer ziek wordt. HEt izjn geen magische pilletjes.

vrouw met zonnebril

Hoeveel kan je met lijnzaad afvallen?

Ik beweer niet dat je van lijnzaad moet afzien, of er mee moet stoppen als je het al eet.

Begrijp me niet verkeerd, want het is zeker gezond om te eten. Hou daar bij wel de maximale hoeveelheden per dag aan. Maar waar mij het meest om gaat is dat je de juiste verwachting hebt van afvallen met lijnzaad.

Misschien dat je een paar kilo’s verliest als je het over meerdere maanden bekijkt. Maar dit is erg slecht in te schatten omdat je ook ander voedsel binnenkrijgt wat er voor kan zorgen dat je gewicht bent verloren.

Afvallen met lijnzaad gaat sneller als je lijnzaad niet TOEVOEGD aan je eetpatroon, maar het als VERVANGER inzet.

Dus als je bijvoorbeeld eerst minder gezonde olie voor je dressings gebruikte, kun je nu beter lijnzaadolie gebruiken.

Verder zitten er in lijnzaad ook geen gluten, dus is het ook in te zetten bij het klaar maken van glutenvrije maaltijden. Tot slot wil ik je meegeven dat je met lijnzaad minder gezonde maaltijden ook een gezonde draai kan geven.

Denk bijvoorbeeld aan lijnzaad door de pannenkoekenmix of lijnzaad door de pofferd.

Wél snel afvallen

Ik kan me voorstellen dat je graag wat sneller resultaat zou willen zien.

Dat is ook niet zo gek, want met lijnzaad alleen ga je er dus niet komen. Je hebt voeding nodig die er voor zorgt dat je vet gaat verbranden en geen vet meer gaat opslaan in je lichaam.

Om dit te realiseren zul je anders moeten gaan eten, of in ieder geval de goede producten méér gaan eten en de foute producten minder.

Foute producten is vaak voeding waar erg veel koolhydraten in zitten, terwijl goede voeding vol zit met eiwitten en gezonde vetten.

Om jezelf hier goede handvatten aan te geven en je een heleboel gezoek en ergernis te besparen, moet je het boek ‘De Afslank Receptenbijbel‘ eens doornemen.

Dit is een bestseller die al veel mensen heeft geholpen met snel en succesvol blijvend afvallen. Zelf ben ik een groot fan van dit boek, omdat het gewoon erg goed in elkaar zit en de recepten ook echt lekker zijn.

Op een houtje bijten is er gelukkig niet bij…

In dit boek:

 • Hoef je niet verplicht superfoods te eten
 • Kun je je boodschappen gewoon in dezelfde supermarkt blijven doen (zo goedkoop als je zelf wilt)
 • Vind je recepten die je ook anderen kan voor zetten, apart voor jezelf koken is er dus niet (meer) bij

Bekijk het boek en zijn inhoud via onderstaande link:

CTA Afslank receptenbijbel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *